Het voormalige gezinsvervangend tehuis van Philadelphia aan de Rietkraag wordt verbouwd tot Thomashuis.
Volledig scherm
Het voormalige gezinsvervangend tehuis van Philadelphia aan de Rietkraag wordt verbouwd tot Thomashuis. © Karin Verhoef

Volwassenen met verstandelijke beperking naar Rietkraag in Lopik

Het voormalige huis van Philadelphia aan de Rietkraag 15-17 wordt verbouwd tot Thomashuis. Dat is een kleinschalige woonvorm voor volwassenen met een verstandelijke beperking. 

Het huis krijgt maximaal negen bewoners en een (echt)paar van inwonende zorgondernemers. Het huis wordt in principe in februari of maart opgeleverd en in het tweede kwartaal van 2018 in gebruik genomen. De organisatie De Drie Notenboomen uit Gouda voert momenteel gesprekken met zorgondernemers. Deze franchiseorganisatie ontwikkelt kleinschalige woonvoorzieningen voor verschillende doelgroepen.

Zorgondernemers

Een Thomashuis is een zelfstandige onderneming die geleid wordt door  zorgondernemers die zelf - eventueel met hun kinderen - in het huis wonen. De ondernemers zorgen met een klein team voor de begeleiding. Dit team bestaat uit gemiddeld zes werknemers (3,5 fte). 

Zodra een stel zorgondernemers is aangenomen, gaan zij zich bezighouden met de samenstelling van de woongroep. Ieder krijgt een eigen kamer en er is een gemeenschappelijke woonkamer. Eigenaar van het huis in Lopik is woningbouwvereniging De Woningraat.

Persoonsgebonden budget

Er zijn inmiddels 118 Thomashuizen in Nederland. Ze zijn vernoemd naar de meervoudig gehandicapte Thomas.  De vader van Thomas, Hans van Putten, bedacht een concept dat hij beter vond passen dan de zorg die zijn zoon in traditionele instellingen kreeg.

De kostprijs voor de zorg in een Thomashuis wordt gefinancierd vanuit het persoonsgebonden budget, afhankelijk van de persoonlijke zorgvraag.
Bewoners met een verstandelijke beperking kunnen nog worden aangemeld. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht