Voor het eerst een COC-café in Veenendaal, want ‘iedereen moet zichzelf kunnen zijn’
Een primeur voor Veenendaal. Deze week werd in die stad voor het eerst een COC-café gehouden. Een avond die volledig in het teken stond van ‘jezelf kunnen zijn’ als homo, lesbo, bi, trans of intersekse (lhbti).
De thema-avond, georganiseerd door de Veenendaalse D66-fractie en belangenorganisatie COC, vond plaats in café The Circle. Tijdens een zaalgesprek werd door aanwezige lhbti’ers, jongeren en politici besproken wat er in Veenendaal moet gebeuren om de lhbti-acceptatie te verbeteren.
Acceptatie stagneert
Dat dat nodig is, bleek eerder deze week uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De belangrijkste conclusie uit dat rapport: Nederlanders zijn de afgelopen paar jaar niet positiever gaan denken over lhbti’ers. Vooral zichtbare intimiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht wordt volgens het SCP minder geaccepteerd, net als transgender personen en seksuele diversiteit.
Tot dusver hebben we vanuit de gemeente alleen nog symboolpolitiek gezien.
Volgens D66-fractievoorzitter Maud Veraar reden genoeg om samen met de politiek het gesprek aan te gaan met de community. ,,Er valt het nodige te doen in Veenendaal. We zijn inmiddels een stad met duizenden lhbti’ers. In maart hebben zeven politieke partijen het regenboogstembusakkoord getekend. Dat is fantastisch. Tot dusver hebben we vanuit de gemeente vooral acties gezien op zichtbaarheid en symboliek, zoals het hijsen van de regenbloogvlag en het voornemen om een regenboogzebrapad aan te leggen.”
,,Dat zijn mooie manieren om het gesprek op te starten, maar wat ons betreft kan er nog veel meer gedaan worden. Hoe zorgen wij er samen voor dat die ene oom, die lerares of het buurkind dat masker kan afzetten en zich veilig genoeg voelt om helemaal zichzelf te zijn? Met deze avond gaan we een stapje verder en willen we echt wat in gang zetten in de gemeenschap.”
Uitgescholden
Haar partijgenoot Robin Palma droeg tijdens de avond een column voor. Daarin verwerkte hij de ervaring van mede-lhbti’ers, met wie hij voor het schrijven van de column sprak. Palma wilde vooral het gevoel aanwakkeren dat iedereen gelijk behandeld zou moeten worden. ,,Of je nou hakken of make-up draagt, of op mannen of vrouwen valt.”
Uit eigen ervaring weet Palma hoe het is om als lhbti’er in Veenendaal te wonen. ,,Het is niet alsof je hier niet gay kán zijn, maar op sommige momenten voelt dat wel zo. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat ik in de buurt van mijn huis of in het centrum werd uitgescholden toen ik daar samen met mijn toenmalige vriend liep.”
Palma hoopt dat het initiëren van het COC-café kan helpen om zulke ervaringen tegen te gaan. ,,Ik denk dat dit een stap is naar het bespreekbaar maken van de acceptatie van iedereen. We laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn, ook in Veenendaal.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rechtbank Midden-Nederland krijgt mysterieuze ‘blauwe kamer’ door wetswijziging
Door een wijziging in de wet krijgt de rechtbank Midden-Nederland per 1 juli, vandaag dus, alle zaken van opsporingsambtenaren die worden vervolgd voor het gebruik van geweld. De zogenaamde ‘blauwe kamer'. Onder opsporingsambtenaren vallen onder andere politieagenten en boa's. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Utrechtse huisarts werkt meerdere diensten achter elkaar en is soms doktersassistent: ‘Systeem stort in’
-
Utrecht onderzoekt hoe zeer opvallende gokreclames geweerd kunnen worden uit straatbeeld
Utrecht laat onderzoek doen naar hoe ongewenste grote steigerdoeken met gokreclames geweerd kunnen worden uit het straatbeeld. Aanleiding voor de actie vormt de irritatie over een ‘excessief’ groot steigerdoek met een gokreclame die twee weken langs de Oudegracht hing.
-
PREMIUM
Zo ziet het leven op de Utrechtse asielboot eruit: ‘Is geen cruise natuurlijk, we zijn hier om te overleven’
Het is een voormalige vakantieboot en sinds een maand hún veilige plek: het schip voor zo’n 150 Oekraïense vluchtelingen aan de Keulsekade in Utrecht. Ver weg van het oorlogsgeweld. ,,We zijn zó dankbaar. Maar we willen heel graag terug.” -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
UMC Utrecht stelt Philips aansprakelijk voor schade beademingsapparaten: ‘Worden aan lijntje gehouden’
Het UMC Utrecht stelt elektronicabedrijf Philips aansprakelijk voor alle schade en gevolgen van problemen met de beademingsapparaten die het bedrijf levert. Dit laat een woordvoerder van het ziekenhuis weten. Het zou gaan om zo’n 1250 apparaten die mogelijk defecten kunnen vertonen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht