Volledig scherm
Wijkagent Sjaak de Bruin (61) © Angeliek de Jonge

Voor kinderen in Overvecht is wijkagent Sjaak (61) een held

Voor kinderen in de Utrechtse wijk Overvecht is hij een held. Wijkagent Sjaak de Bruin hoorde deze loftuiting vanochtend verrast aan. ,,Ik ben trots’’, aldus de politieman.

Bij de presentatie van een zogeheten manifest voor een betere en vreedzamere wijk maakte de Vreedzame Kinderraad Overvecht bekend wie voor hen de helden van de buurt zijn: ,,Mensen die belangrijk zijn voor Overvecht en goed voor de wijk zorgen.’’

Elf scholen

Eén naam werd vaak genoemd tijdens de vergaderingen van de kinderraad: wijkagent Sjaak. De 61-jarige Sjaak de Bruin hoorde dat vanochtend op een bijeenkomst in basisschool De Klopvaart.

Sinds 2011 is De Bruin wijkagent voor de kinderen in Overvecht.  Er zijn maar weinig kinderen die hem niet kennen, denkt Sjaak. Hij komt op alle elf scholen in Overvecht en is vaak op straat te zien. Hij spreekt de jeugd aan op hun gedrag en helpt ze als ze problemen hebben.

Als het mis dreigt te gaan nodigt hij kinderen met hun ouders uit voor een gesprek op het politiebureau. ,,Sjaak is een man met een groot hart’’,  benadrukt Petra Jongerius, begeleidster van de Vreedzame Kinderraad Overvecht. Volgens De Bruin ziet hij 90 procent van de kinderen die hij helpt, niet meer terug. Een klein percentage gaat de fout in. ,,Ik kan niet iedereen redden.’’

Quote

Ik kan niet iedereen redden.

Sjaak de Bruin, Wijkagent

Gezelligheid

De Vreedzame Kinderraad wordt gevormd door leerlingen van elf basisscholen in Overvecht. Zij vertegenwoordigen ruim 3300 kinderen. Namens deze kinderen stelde de raad een lijst met wensen op voor de wijk. Wat de kinderen willen? Een wijk die ‘schoon, opgeruimd en groen is, die veilig is, waar iedereen aardig en gelukkig is, vol gezelligheid en activiteiten, waar je samen speelt en praat en sport, waar je elkaar helpt en samen conflicten oplost, waar iedereen verantwoordelijkheid draagt en evenveel rechten heeft’.

Het manifest van de Overvechtse kinderen krijgt later dit jaar een vervolg. In september van dit jaar wil de Kinderraad Overvecht een wandeling voor vrede (Walk for Peace)  houden. Daaraan mogen alle helden en heldinnen van de wijk mee doen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht