Volledig scherm
Mustafa Korkmaz en Bo Kramer. Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein heeft sinds kort een experience center voor rolstoelbasketbal. In het complex is alle ruimte voor de beoefening van rolstoelbasketbal en is er een showroom met pasruimtes. © Koen Laureij

Voor rolstoelbasketbal moet je voortaan in Nieuwegein zijn

Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein biedt voor het eerst ruimte aan sporters die afhankelijk zijn van hun rolstoel. In het complex werd vanmiddag het experience center officieel in gebruik genomen. Hier is alle ruimte voor de beoefening van rolstoelbasketbal. Ook is er een showroom met pasruimtes.

Merwestein was al langer in beeld als vestigingsplaats voor de stichting Basketball Experience NL die er nu ook kantoor houdt. Volgens de stichting is Merwestein voor rolstoelgebruikers dan ook goed toegankelijk. “We zochten een plek die centraal in Nederland ligt, dan kom je gauw in Nieuwegein terecht”, zegt stichtingsdirecteur Toine Klerks. 

De stichting organiseert volgend jaar het Europees Kampioenschap rolstoelbasketbal voor vrouwenteams. Dat wordt in Rotterdam gehouden. “We werken landelijk, maar dat betekent niet dat we niets in Nieuwegein organiseren. In augustus hebben we in Merwestein al een achtlandentoernooi georganiseerd ter voorbereiding op het WK Rolstoelbasketbal in het Duitse Hamburg. Ook zijn we in contact met buurtcoaches. Zij interesseren gehandicapte inwoners in Nieuwegein voor het rolstoelbasketbal.”

Instuif voor bezoekers

Voor jong en oud is de stichting bezig met de organisatie van een instuif op woensdagmiddag. Ervaren sporters laten dan bezoekers ervaren hoe het is om met een rolstoel te basketballen. “Het bewegen van de rolstoel tijdens het sporten is complex. Je bent bezig met de bal en ondertussen moet je teamgenoten en tegenstanders in de gaten houden. Je bent aan het multitasken.”

Bij de opening woensdag van het experience center vond ook een bijzondere wedstrijd plaats tussen wereldkampioen rolstoelbasketbal Bo Kramer en captain van het Nederlands rolstoelbasketbalteam Mustafa Korkmaz. Hun teams (zij spelen met vijf tegen vijf spelers) werden compleet gemaakt met een aantal bezoekers van de opening.

In het experience center in Nieuwegein werken vijf personen. Mogelijk gaat Merwestein naast het basketbal ook ruimte bieden aan andere gehandicaptensporten. Daarover is nog geen besluit genomen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht