Volledig scherm
Lydia van Maurik met haar bokken. © William Hoogteyling

Voor veel geitenhouders zijn bokjes een afvalproduct, maar Lydia van Maurik houdt feestjes met ze

Lydia van Maurik uit Tull en ’t Waal koestert haar tien bokken. Ze wandelt en picknickt met de dieren en houdt kinderfeestjes met ze. Op zaterdag 31 augustus is zij met haar lievelingsdieren op het Oogstfeest Kromme Rijnstreek aan de Kapelleweg in Cothen.

,,Het klinkt cru, maar bokken zijn voor geitenhouders niet meer dan een afvalproduct’’, zegt Van Maurik. ,,Het zijn prachtige dieren en heel leuk als je ze in contact brengt met mensen. Ze zijn grappig en brutaal. De realiteit is wel dat jaarlijks 150.000 kort na de geboorte worden geslacht.’’

Alles draait bij geitenhouders om vrouwtjes. Die geven melk, waarvan geitenkaas wordt gemaakt. De mannetjes worden binnen een maand geslacht. Dat was voor Van Maurik de reden om met haar Bokkenbunker te beginnen, met als doel bokjes een langer leven te bieden. Ze voegde eerst zelf de daad bij het woord en mestte de bokjes vet. Inmiddels hebben 35 biologische geitenhouders zich verenigd in de coöperatie Bio Goat Meat. Die brachten vorig jaar zevenhonderd bokjes groot op hun eigen boerderij. Op den duur moeten dat er tienduizend worden. Deze boeren promoten bokkenvlees.

Vorig jaar droeg Van Maurik haar leidende rol bij de Bokkenbunker over. De tien volwassen bokken die ze nu nog heeft, zijn voor recreatief gebruik. Ze luisteren naar namen als Kleine Timmie, Meneer Nielsen, Sjors, opperbok Walter en Bram, die graag op schoot kruipt. Bram lijkt niet te beseffen dat hij geen lam meer is.

Lachen, gieren, brullen

Fort Werk aan de Waalse Wetering in Tull en ’t Waal, dat ze huurt van Staatsbosbeheer, is de uitvalsbasis voor wandelingen met bokken over klompenpaden, door de uiterwaarden langs de Lek, vaak van fort naar fort. ,,De bokken lopen los mee. Als de wandelaars met het trekpontje de oversteek over een wetering maken, is het gegarandeerd lachen, gieren, brullen.’’

Op het Oogstfeest zijn er wandelingen met haar bokken en is er een wedstrijd op een hindernisbaan. De dag staat in het teken van demonstraties van fruittelers, melkveehouders en akkerbouwers.

Het Oogstfeest begint om 10.00 uur. De entree is 3 euro, parkeren is gratis. ’s Avonds is er vanaf 21.00 uur een feest met muziek van Maatvol en dj Chiel (entree 10 euro).

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht