Volledig scherm
Opgraving van Romeinse resten in de omgeving van de A27 bij Houten. © Ton Borsboom/RWS

Voorbereiding verbreding A27 legt Romeinse restanten bloot

Tijdens onderzoek ter voorbereiding op de aanpassing van de A27/A12 Ring Utrecht hebben archeologen in Houten een aantal zeer oude voorwerpen opgegraven. Gebruiksvoorwerpen, maar ook hout dat mogelijk hoort bij het dak van een oude waterput.

Bij de vindplaats in Houten naast de snelweg A27 vonden de archeologen onder meer scherven van handgevormd aardewerk en dierlijk bot. Uit de Romeinse tijd zijn mantelspelden, munten, potscherven, aardewerk en een leren schoenzool opgegraven.

Het meest bijzonder is volgens de onderzoekers een oude waterput uit de Romeinse tijd, met op de putbodem een aantal dunne, eikenhouten planken. Mogelijk zijn deze planken van het dakje boven de put of van een nabijgelegen boerderij. Het is bijzonder dat er nog hout gevonden is, omdat dit meestal als eerste vergaat.

Jaartal

De put is uitgegraven en de planken zijn vervoerd naar het conserveringsatelier van de archeologen. Daar wordt de vondst onderzocht en worden de best geconserveerde planken bewaard. Een exact jaartal aan het hout en de waterput geven is op dit moment nog niet mogelijk, maar het is aannemelijk dat ze van de tweede eeuw na Christus zijn. 

Hoogstwaarschijnlijk maakt de Romeinse waterput deel uit van de inheems-Romeinse nederzetting ‘Houten-Doornkade’, die in de jaren 90 aan de oostzijde van de A27 is opgegraven.

  1. Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren
    PREMIUM

    Mickey Mouse en Goofy maken plaats voor bouwhelmen en puin: in het landhuis van Wibi Soerjadi wonen straks senioren

    De Wulperhorst in Zeist, het oude woonhuis van pianist Wibi Soerjadi, staat in de steigers. Aggregaten ronken, vrachtwagens rijden af en aan en bouwlieden met zware laarzen aan en helmen op bevolken het reusachtige huis waar eens pianostukken van Mozart en Beethoven klonken. Eind 2020 moet de metamorfose zijn voltooid. Dan is de Wulperhorst omgetoverd tot een statige zorgresidentie met 25 woningen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht