Volledig scherm
© Remko de Waal

Voorlichting milieuzone Utrecht schiet tekort

De voorlichting over de Utrechtse milieuzone is onvoldoende. Met name buiten de stad zijn de strengere milieuregels onbekend. Maar ook Utrechters worden nog steeds op de bon geslingerd. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij het Centraal Justitieel Incassobureau.

Tot 26 augustus werden er 6725 boetes uitgedeeld aan mensen die met een oude dieselauto de Utrechtse milieuzone binnenreden. Sinds 1 mei moeten automobilisten 90 euro boete betalen, als ze met een dieselauto van vóór 2001 de binnenstad in rijden. Van alle bekeringen gingen er 913 naar adressen in Utrecht, 5812 boetes gingen naar mensen van buiten de stad. 

De gemeente zei eerder dat ze er voldoende aan heeft gedaan om de milieuzone bekend te maken: Utrechters met een 'vuile' auto kregen een brief thuis, net als mensen van elders die de eerste maanden van dit jaar Utrecht binnenreden met een oude diesel. Utrechters kregen bovendien een vergoeding als ze hun vuile auto lieten slopen.

Boetes
Er werden slechts 'een handvol boetes' verwacht. Die stelling wordt nu onderuitgehaald door de cijfers. Vooral mensen buiten de stad hebben de boodschap niet gehoord en de waarschuwingsborden aan de randen van de milieuzone doen bij hen blijkbaar geen belletje rinkelen.

De vier grote steden domineren de top van plaatsen waar de meeste boetes naartoe gestuurd worden. Nieuwegein en Amersfoort, met veel woon-werkverkeer naar Utrecht, prijken op plek 5 en 6. Almere, Hilversum, Zeist en Den Bosch completeren de top 10. 

De meeste Utrechters lijken wel te leren van hun fouten. Gingen in de eerste week nog 163 bestuurders op de bon, eind augustus waren dat er 31 in een week. De gemeente drong deze zomer bij Rijkswaterstaat aan om de milieuzone aan te kondigen langs de snelwegen, maar die weigerde dat. Er is ook nog geen uniform verkeersbord voor milieuzones. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) had vrijdag geen tijd om te reageren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht