Volledig scherm
© Rick Nederstigt

Voorlopig geen snelheidsverlaging op provinciale weg bij Cothen

Automobilisten op de N229 mogen voorlopig 80 km/u blijven rijden vanaf de turborotonde bij Cothen tot de Tango-benzinepomp bij koelhuis Van Dijk. Tegen de snelheidsverlaging naar 60 km/u die deze maand ingevoerd zou worden, zijn meerdere bezwaarschriften ingediend.

Zonder bezwaarschriften zou de snelheidsverlaging nu al van kracht zijn. ,,Eerst moeten de bezwaren door een commissie worden gewogen”, zegt provinciewoordvoerder Marlies Verhoef. Van het oordeel van die commissie hangt af of de 60 km/u alsnog wordt ingevoerd of definitief van de baan is.

De reden van de beoogde 60 kilometerzone is het veiliger maken van de oversteekplaats voor fietsers bij het industrieterrein, waar op 5 december vorig jaar een vrouw uit Langbroek verongelukte. De fietsster werd gegrepen door een auto en overleed later op de avond. Overstekende voetgangers en fietsers zorgen volgens de provincie geregeld voor onveilige situaties ter plekke.

Alternatief

VVD-wethouder Willem Joustra is het daar hartgrondig mee eens, maar hij hoopt dat de provincie in plaats van een 60 kilometerzone kiest voor het standpunt van de gemeente. Joustra wil de ‘onveilige’ oversteekplaats sluiten. Joustra: ,,Aangereden worden door een automobilist die 60 kilometer per uur rijdt, is geen pretje. Wij houden vast aan een fietspad naar het industrieterrein. Dat is verreweg het veiligst.”

Het is volgens de wethouder niet alleen veiliger maar ook logischer om een fietspaadje aan te leggen aan de noordkant van de provinciale weg. Het pad zou dan lopen vanaf het industrieterrein, om tankstation TinQ heen, naar de turborotonde. Daar kunnen fietsers via de fietstunnel de overkant bereiken en veilig van en naar hun werk op het industrieterrein fietsen.

Quote

Aangereden worden door een automobi­list die 60 kilometer per uur rijdt, is geen pretje. Wij houden vast aan een fietspad naar het industrie­ter­rein. Dat is verreweg het veiligst

Wethouder Joustra

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht