Voorronde NK Stoepranden in Vianen: start van zomerse sportactiviteiten

VideoOm kinderen vanaf zes jaar warm te krijgen voor het NK Stoepranden in Amersfoort vond vanmiddag al een voorronde plaats op de Voorstraat in Vianen. Voor kinderen een leuk spel, voor ouders volop herkenning uit hun jeugd.

Volledig scherm
Op de Voorstraat in Vianen wordt een voorronde voor het NK Stoepranden gehouden. © Raymond de Jong

Het is nog niet zo heel druk als om 14.00 uur het startschot wordt gegeven voor spelletjes van vijf minuten stoepranden. Slechts een tiental koppels gaat de strijd met elkaar aan. Allemaal willen ze het gouden ticket krijgen dat toegang geeft tot het Nederlands Kampioenschap Stoepranden. ,,We hebben als Vianen vorig jaar ook meegedaan. Toen gingen we met een bus vol kinderen en begeleiders vanuit Vianen naar de finale”, zegt sportcoach Rianne Schaap uit Vianen.

Het straatbeeld krijgt overigens wel steeds minder hoge randen langs de weg. Straten en wijken worden tegenwoordig anders ingericht. Schaap: ,,Wij spelen het hier ook met de zogenaamde oranje Kirby’s, dat zijn kleine kunststoffen stoeprandjes. Daarmee gaat het ook goed.” Iedereen die meedoet krijgt inmiddels een ticket van Schaap. ,,Competitie is heel leuk, maar het gaat ook om de fun. We doen het hier met plezier.”

Springkussen

De sportcoaches uit Vianen zijn vanaf deze woensdag de hele zomer wekelijks te vinden op de Voorstraat in het centrum. Op zes woensdagen van 10.30 tot 12.30 uur kunnen kinderen van 4 tot 13 er terecht voor oud-Hollandse spelletjes of sportspellen. Ook komt er binnenkort een springkussen te staan.

Team Sportservice organiseert de activiteiten op de Voorstraat. Voor Schaap een hoogtepunt in het jaar. ,,Ik geef ook les in gymnastiek op basisschool De Wegwijzer in Vianen. Dus ik ken redelijk veel kinderen, maar met dit soort sportactiviteiten leer ik zoveel meer kinderen kennen. Dat is heel leuk en zo hebben zij op woensdag een mooie activiteit om in de zomer bezig te zijn.”

Terwijl nog vier kinderen de strijd met elkaar aangaan om de meeste punten, zit het er voor de 8-jarige Sem alweer op. Hij krijgt zijn gouden ticket voor het NK Stoepranden en gaat daarmee voor het eerst naar de finale. ,,Stoepranden is leuk om te doen, omdat het een sport is waarbij je niet veel hoeft te rennen”, concludeert hij.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht