Volledig scherm
© ANP

Voorwaardelijke schorsing verpleegkundige Antonius Nieuwegein na dodelijke fout met pijnstiller

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg heeft een verpleegkundige van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein voorwaardelijk voor zes maanden geschorst na een fout met de toediening van pijnstillers. Een patiënt overleed korte tijd daarna. Het incident speelde zich af in de nacht van 21 juni 2016. Het BIG-register, waar alle zorgmedewerkers staan ingeschreven, maakte de maatregel vandaag bekend. 

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg stelde vast dat de vrouw, die nog maar kort in het ziekenhuis werkte, een ervaren collega had moeten raadplegen toen ze twijfelde aan de juistheid van het recept voor pijnstilling. Dat recept ging uit van toediening door een pomp, maar die had de patiënt enkele dagen eerder zelf verwijderd en was niet weer aangebracht. 

De verpleegkundige overlegde vervolgens wel, maar met een evenmin ervaren collega. Ze diende vervolgens toch met een injectie het middel Dipidolor toe. Door de plotselinge grote dosis kreeg de patiënt een hartstilstand. Anderhalf uur reanimatie mocht niet baten.

Proeftijd

Het Tuchtcollege oordeelde begin september dat de verpleegkundige gehandeld heeft in strijd met de zorg die zij volgens de wet had moeten betrachten. De schorsing die zij krijgt opgelegd, is voorwaardelijk: alleen als ze binnen twee jaar nogmaals de fout in gaat, wordt zij voor zes maanden geschrapt.

Het Antoniusziekenhuis heeft de verpleegkundige voor de duur van de proeftijd ook zelf een beperkende maatregel opgelegd. Het ziekenhuis wil niet zeggen wat die inhoudt. Volgens woordvoerder Tanja Hermans heeft het ziekenhuis bovendien procedures en protocollen tegen het licht gehouden om te bezien hoe soortgelijke incidenten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit jouw regio? Schrijf je hier in

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht