Vrachtwagen in lichterlaaie in IJsselstein; AH, theater, gemeentehuis en woningen ontruimd

VideoIn IJsselstein is vanmiddag een vrachtwagen met fruit volledig uitbrand. Tot in de wijde omgeving waren rookwolken te zien. Het eerdere advies om ramen en deuren dicht te houden is door de brandweer opgeheven. 

De vrachtwagen stond in brand aan de achterzijde van de Albert Heijn. De brand is ontstaan tijdens het laden en lossen. De chauffeur probeerde de vrachtwagen achter de expeditieruimte te zetten en nog iets dichterbij te komen toen er door onbekende oorzaak een vonk ontstond. Die vonk resulteerde in een grote brand.

De Albert Heijn is ontruimd. De markt op de Overtoom is op last van de brandweer en politie opgebroken om het gebied af te kunnen zetten. Ook het Fulco theater, gemeentehuis en bewoners aan het Basilikpad zijn ontruimd. In het theater was een eindvoorstelling bezig van leerlingen van danschool Infinitum Dance uit Utrecht, die abrupt moest worden afgebroken. De zaal werd ontruimd en spullen moesten worden achtergelaten.

Bewoners van het Basilikpad worden door de gemeente opgevangen bij restaurant Picola Italia, aldus Danny Volmer, woordvoerder van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU).


De parkeergarage is inmiddels weer toegankelijk. Ook de tram, die korte tijd is stilgelegd, rijdt weer. De Albert Heijn blijft volgens de VRU-woordvoerder de rest van de avond dicht. Er worden metingen verricht en het is nog niet duidelijk of de supermarkt morgen wel open kan.

Bewoners van het Basilikpad gaan met de brandweer hun woningen betreden waar gelijk metingen worden gedaan voor koolmonoxide. Het is niet duidelijk of de bewoners vanavond thuis kunnen slapen.

Wegwezen
De chauffeur, Ed, vertelt wat er is gebeurd: „Ik heb de vrachtwagen naar boven gereden en toen werd me gevraagd iets naar achteren te rijden. Toen merkte ik dat mijn wagen niet meer startte en ik zag rook achter me uit de cabine komen. ik dacht: jongens wegwezen. Ik ben meteen uitgestapt.”

Bij het politiebureau naast de Albert Heijn is de chauffeur gelijk een brandblusser gaan halen. „Maar toen ik terugkwam, sloegen de vlammen al uit de vrachtwagen”, vertelt de chauffeur, die uiteraard erg geschrokken is.

Volledig scherm
Vrachtwagen in brand bij Albert Heijn IJsselstein © Koen Laureij

Loco-burgemeester Anastasia van der Lugt is bij de opvanglocatie langsgegaan waar zo'n twintig bewoners van omliggende woningen zijn opgevangen. Met name voor veel oudere bewoners was de ontruiming een zeer ingrijpende ervaring, vertelt Van der Lugt. „We proberen hen zo goed mogelijk op te vangen. Het is een onverwachte en heel vervelende gebeurtenis voor alle betrokkenen.”

Geldkistje

Dorette van Cothen van de snoepkraam: „Ik hoorde twee knallen en we moesten van de politie meteen weg. Ik heb ons geldkistje snel meegenomen en we moesten meteen achter het lint gaan staan en alle spullen achterlaten.”

Dennis Koenders heeft een kledingkraam: „Mijn auto staat in de parkeergarage aan de Overtoom en daar mag ik nu niet in. Dus ik vraag me af hoe ik hier weg kan komen. Er is niets aan te doen. Het publiek mag hier toch niet komen, dus er valt niets meer te verkopen.”

Harde knallen

Tot in de wijde omgeving van de Kampenhof waren harde knallen te horen, volgens omstanders waarschijnlijk van de autobanden die ontploft zijn. Een enorme rookpluim is van ver te zien. De brandweer schaalde flink op om de brand te blussen. 

Volledig scherm
Vrachtwagen in brand bij Albert Heijn in IJsselstein © Raymond de Jong
Volledig scherm
Vrachtwagen met fruit in brand bij Albert Heijn in IJsselstein © Raymond de Jong

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht