Volledig scherm
Vrachtwagens op de parkeerplaats langs de Montageweg in Nieuwegein. © ad

Vrachtwagenchauffeurs mogen gewoon overnachten op parkeerterrein Montageweg in Nieuwegein

Vrachtwagenchauffeurs in Nieuwegein mogen gewoon overnachten op het parkeerterrein aan de Montageweg op industrieterrein De Wiers in Nieuwegein. Burgemeester en wethouders van Nieuwegein bevestigen dit na vragen van raadspartij ChristenUnie. De partij vond dat de beroepschauffeurs illegaal op het parkeerterrein sliepen.

In een brief aan het College stelde CU-fractievoorzitter Martin Monrooij dat de vrachtwagenchauffeurs voor overlast zorgen voor de buurt. ,,Die parkeerplaats is ooit aangelegd voor in Nieuwegein wonende chauffeurs van vrachtwagens. De wagens konden daar geparkeerd worden, zodat ze niet in woonwijken terecht kwamen. Inmiddels is deze parkeerplaats een overnachtingsplaats geworden met overlast voor de buurt. Dat is illegaal", schrijft Monrooij. Vrachtwagenchauffeurs zouden volgens de partij voor geluidsoverlast zorgen met lang draaiende motoren en de openbare ruimte gebruiken als toilet.

Regel

Burgemeester en wethouders stellen dat de chauffeurs op deze parkeerplaats gewoon mogen overnachten, mits hun cabine behoorlijke slaapfaciliteiten biedt. Het college verwijst naar een Europese regel die aangeeft dat gemeenten het overnachten in de cabines van vrachtwagens niet kunnen beperken. Het college in de brief: ,,Overnachten in Nieuwegein buiten een kampeerterrein in een tent of caravan is verboden. Het overnachten in een vrachtwagencabine valt niet onder deze noemer."

Nieuwegein geeft verder in de reactie naar de ChristenUnie aan dat de gemeente bekend is met de overlast van de chauffeurs en dat er maatregelen worden genomen. Er zal meer toezicht komen vanuit de gemeente en ook komt er een betere samenwerking met de politie. Chauffeurs die willen overnachten op het aangrenzende bedrijvenpark Het Klooster worden daar weggestuurd en doorverwezen naar het parkeerterrein aan de Montageweg. Op Het Klooster bestaat een parkeerverbod en er mag daarom ook niet overnacht worden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht