Volledig scherm
Sonne Copijn, bijendeskundige, en Yonne Hofman, leerling van de Vrije School in Zeist op de plek van het bijenveld. © Jeroen Jumelet

Vrije School plant groot bijenbos in Zeist

Zeist krijgt een bijenbos van ongeveer een hectare groot. Dit bijenbos met bomen, struiken en planten waar bijen blij van worden, wordt aangelegd in Zeist-West rond het voormalige sluisje in de Grift.

Het plan voor het bijenbos komt van de Stichtse Vrije School in Zeist. Die houdt elk najaar een goede doelenactie. In dit geval dus voor een bijenbos, waar wilde bijen kunnen nestelen en voedsel zoeken. Docent Rimbert Moeskops: ,,De internationale beweging van vrijescholen bestaat dit jaar honderd jaar. Om dat te vieren worden in de hele wereld bomen geplant. Wij koppelen dat aan een ander goed doel, bijen. De vraag was wel waar je betaalbare grond vindt. Sonne Copijn, bijendeskundige en ouder van een van onze leerlingen, benaderde de gemeente met dit plan.’’ En vond een gewillig oor. Zeist afficheert zich graag als groene en nu ook bijvriendelijke gemeente.

Sinds de toewijzing van het wat verwilderde gebied van een hectare rond de Koppelsluis, breidt de actie voor het bijenbos zich als een olievlek uit. Basisschool De Sluis staat naast het toekomstige bijenbos en sluit zich graag aan bij de actie. Bij de aanleg steken deze basisschoolleerlingen samen met de leerlingen van de vrijeschool de handen uit de mouwen. 

Vaarroute

En ook het Zeister Historisch Genootschap ziet er wel brood in. Kees Kort van het genootschap: ,,Dit is een historisch interessant gebiedje. De Grift die er doorheen loopt, was in vroeger tijden een belangrijke vaarroute: via het water werden goederen van Utrecht naar Zeist vervoerd. Er was toen ook een sluiswachterswoning en die zouden we graag weer terug willen brengen op die plek. De plannen voor het bijenbos en onze ideeën kunnen we mooi integreren.”

Bijen zijn hot. En niet voor niets, want het aantal wilde bijen in Nederland neemt snel af. Zeist wil daarom graag een bijvriendelijke gemeente worden. Volgens Copijn is Zeist wel een bijvriendelijke plek. ,,Zeist heeft veel gebieden met verschillende ecosystemen en relatief veel groen. Zo’n 78 procent van het aantal in Nederland voorkomende wilde bijen, zie je ook in Zeist.’’

Bloeiende lindes

In het bijenbos komen natuurlijk bomen zoals linde, tamme kastanje, meidoorn, wilg en struiken als hondsroos, braam, liguster en gele kornoelje. Rimbert Moeskops: ,,Als de lindes in bloei staan, zitten die vol met zoemende bijen, een kabaal van jewelste. En speciale aandacht is er voor de wilgenafhankelijke, maar bedreigde bijensoorten. Andere bijen hebben weer specifieke planten nodig om te kunnen overleven. De bij draagt dan de naam van zijn favoriete plant: wormkruidbij, bosbesbij, grote klokjesbij en kattenstaartdikpoot.’’

Bij de goede doelenactie vorig najaar haalde de school 10.500 euro op. Via andere kanalen kwam daar nog eens zo’n 20.000 euro bij. Daarmee is de helft van het benodigde bedrag van ruim 68.000 euro al binnen. De initiatiefnemers rekenen erop dat het resterende geld ook wel binnenkomt, want dat de aanleg komend najaar begint, staat vast.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht