Volledig scherm
Voortaan kun je al op het perron zien waar je moet instappen voor een zitplek. © anp

Vrije zitplaats in de trein straks nog makkelijker te vinden in de NS-app

De Nederlandse Spoorwegen willen meer reizigers een comfortabel zitplekje bieden. Met de uitbreiding van de ‘zitplaatszoeker’ in de NS-app moeten de reizigers beter over de trein verdeeld worden. Een bestaande proef op het traject Utrecht-Nijmegen en Utrecht-Den Bosch wordt daarom uitgebreid. Eind 2019 moet in alle treinen te zien zijn in welke coupé er nog een plekje over is. 

Wie nu gewoon instapt bij de eerste de beste deur, kan voortaan kijken in welk gedeelte van de trein de kans op een zitplek het grootst is. Dankzij sensoren in de rails wordt gemeten welke coupés zwaar zijn en welke juist lichter: dat laatste wijst erop dat daar waarschijnlijk nog zitplekken vrij zijn.

Eind dit jaar moet bijna elke reiziger voordat hij instapt kunnen zien waar hij of zij de meeste kans heeft op een zitplaats. Daarvoor moeten nog wel de verschillende typen treinen in het systeem doorgevoerd worden, legt NS-woordvoerder Erik Kroeze uit. De sensoren liggen nog niet op alle trajecten in Nederland. Dee landelijke dekking is in 2020 rond.

Langere treinen

Het systeem werd het afgelopen jaar getest tussen Arnhem en Den Bosch. Daar bleek het systeem goed te werken en reageerden reizigers positief. ,,Na de proef is het snel gegaan met het uitbreiden van de zitplaatszoeker. We proberen steeds vaker langere treinen in te zetten, zodat er meer plekken beschikbaar zijn. Dan is het zonde als die niet allemaal gebruikt worden. Je kunt natuurlijk door de trein heen lopen, op zoek naar een plek. Maar zo kun je al bij het instappen zien waar je moet zijn”,  aldus Kroeze.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht