Volledig scherm
Alptekin Akdogan foldert voor GeenPeil en probeert passanten over te halen om vooral wel te gaan stemmen. © Angeliek de Jonge

Vrolijk flyerend voor een (nog) betere democratie

Het maakt hem niet uit of mensen op woensdag 6 april voor of tegen het associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne stemmen. Als ze maar gaan stemmen. En daar foldert Alptekin Akdogan zich te blubber voor.

Het is hem menens. De 34-jarige Alptekin Akdogan uit Houten is in het dagelijks leven werkzaam in de verkeerssector, maar sinds een aantal maanden gaat al zijn vrije tijd zitten in het referendum, georganiseerd door spin-off GeenPeil, een product van GeenStijl. ,,Ik geloof heel erg in directe democratie. En het is heel belangrijk dat mensen hun stem laten horen."

Quote

Ik geloof heel erg in directe democratie. En het is heel belangrijk dat mensen hun stem laten horen.

Akdogan vroeg subsidie aan om een neutrale campagne te voeren en kreeg die ook. Van dat geld liet hij via GeenPeil 50.000 flyers drukken. En die staan nu in grote dozen bij hem thuis. Nu is hij campagneleider in Utrecht en coördineert hij de campagne om Utrechters zoveel mogelijk naar de stembus te krijgen.

Uniek project
,,Het mooie is dat dit referendum is aangevraagd vanuit de burgers. En dat is massaal gedaan. De roep om het referendum werd door meer dan 400.000 mensen getekend. Heb ik ook nog aan meegeholpen. Stond ik uren op Hoog Catharijne om mensen te laten tekenen. Het geeft een goed gevoel hieraan te mogen meedoen, want het is een uniek project."

Ondertussen worden er in de kranten, op tv en op social media felle discussies gevoerd tussen voor- en tegenstanders van het verdrag; de inzet van de stembusgang. Daar wil Akdogan zich verre van houden. Hem gaat het er vooral om dat de mening van het volk, wat die ook moge zijn, gehoord wordt in Den Haag. ,,Politici moeten niet bang zijn voor de bevolking. Goede argumenten winnen altijd."

Saai
Het enthousiasme van Akdogan werkt aanstekelijk. Hoewel het winkelend publiek in de Utrechtse binnenstad folderaars en verkopers altijd vakkundig weet te mijden, is Akdogan een bedreven campainer. Hij krijgt zelfs de 22-jarige Janieke zo ver om te gaan stemmen in april. ,,Ik wist eigenlijk niet zo veel van het referendum. Las er wel eens iets over, maar ik vond het saai en het interesseerde me niet zo veel. Nu ben ik toch wel van plan te gaan stemmen."

Quote

De stem van de bevolking is heel belangrijk. Ik geloof daarin.

Akdogan hoort het tevreden . ,,De stem van de bevolking is heel belangrijk. Ik geloof daarin. Kijk bijvoorbeeld naar Zwitserland. Zij mochten stemmen over een quotum voor asielzoekers. Iedereen hield z'n hart vast, maar de Zwitsers stemden tegen een quotum. Waarom? Omdat er goede argumenten waren."

Fullltime baan
Met nog zo'n twee weken tot de stembusgang blijft Akdogan voorlopig nog wel bezig. ,,Eigenlijk gaat al mijn vrije tijd hierin zitten. Ik heb een fulltime baan, maar ben toch zo'n vier uur per dag bezig om folders in de bus te stoppen of om het gesprek aan te gaan op straat. Zelfs m'n dochtertje van bijna vijf helpt mee. Ze vindt het geweldig om papa te helpen."

En dus gaat hij ook komende zaterdag en zondag weer op pad. ,,Er zijn hele goede argumenten om voor of tegen te stemmen. Maar ga asjeblieft stemmen. Maak gebruik van dat recht.''

Het referendum is pas geldig als minimaal 30 procent van de stemgerechtigden zijn stem uitbrengt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht