Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Pixabay

Vrouw (82) moest op pantoffels de sneeuw in om 900 euro te pinnen voor intimiderende ‘scharensliep’

Kwetsbare vrouwen van 80 en 90 jaar in het zijn tussen januari en mei het slachtoffer geworden van een meedogenloze ‘scharensliep’. De 53-jarige Eligius V. uit Utrecht troggelde hen honderden euro’s af. Vandaag werd tegen de man drie jaar cel geëist.

V. belde lukraak bij woningen aan en bood aan scharen en messen te slijpen. Een doofstomme 90-jarige vrouw uit Poortugaal trapte daar in en kreeg toen ze een paar tientjes wilde geven te horen dat dat niet genoeg was. Ze was kansloos tegenover de kale man met het postuur van een uitsmijter, die dreigend op haar afstapte en haar portemonneetje hardhandig afpakte. Met 300 euro ging hij ervandoor. In Spijkenisse werden een 92-jarige man en zijn 86-jarige vrouw het slachtoffer. Hen kostte een paar messen slijpen 270 euro. En in ’s Gravendeel zorgde zijn intimiderende houding ervoor dat een echtpaar van 83 en 87 jaar V. snel 95 euro gaf. Alle slachtoffers zeggen dat de man telkens zijn prijs verhoogde en dat ze uit angst maar betaalden.

Spijt

De woonwagenbewoner ontkende vandaag tegenover de rechter en kon zich enkele zaken niet meer goed herinneren. ,,Ik deed m’n werk, ben altijd netjes en blijf keurig op de mat wachten tot klanten betalen’’, beweerde hij. Van één geval had hij ‘heel veel spijt’, biechtte de man op. Hij dwong een vrouw van 82 jaar uit Alphen aan den Rijn mee te rijden naar een pinautomaat en daar op haar pantoffeltjes in de sneeuw eerst 500 euro, en omdat dat volgens hem niet genoeg was, nog eens 400 euro voor hem te pinnen. ,,U had zo veel spijt dat u hierna nog drie keer toesloeg’’, beet de officier van justitie V. toe. Hij troggelde ook nog een vrouw van 73 uit het Friese Harlingen 195 euro af met zijn ‘messentruc’.

Eerder veroordeeld

Het was niet de eerste keer dat de man ouderen oplichtte. In 2015 werd hij al eens voor dezelfde feiten veroordeeld tot 20 maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Mogelijk zijn, tussen januari en zijn aanhouding in juni, meer ouderen doelwit geweest van V., zei de rechter, maar deze gevallen zijn niet bekend, omdat er geen aangifte werd gedaan. 

,,Deze man maakt moedwillig misbruik van de kwetsbaarheid van ouderen’’, stelde de officier van justitie. Ze wil dat V. nu een langere celstraf krijgt en vindt dat hij alle buitgemaakte geld moet terugbetalen aan zijn slachtoffers. De uitspraak is over twee weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht