De Scare Bear cartoon van Femmes for Freedom.
Volledig scherm
De Scare Bear cartoon van Femmes for Freedom. © Femmes for Freedom

Vrouwenorganisatie doet aangifte tegen alFitrah-moskee voor schending van mensenrechten

Vrouwenorganisatie Femmes for Freedom doet aangifte tegen de Utrechtse alFitrah-moskee voor strafbare feiten en schending van de mensenrechten van vrouwen en meisjes. 

Volgens Femmes for Freedom heeft de alFitrah-moskee zich schuldig gemaakt aan het aanbevelen van genitale verminking van vrouwen, het sluiten van polygame huwelijken en het sluiten van religieuze huwelijken zonder burgerlijk huwelijk. De organisatie baseert zich daarbij op onderzoek van onder meer Nieuwsuur en NRC

Femmes for Freedom deed al eerder aangifte tegen een moskee, dat was de as-Soennah-moskee in Den Haag.  ,,Wij hebben dat gedaan omdat die moskee vrouwelijke genitale verminking aanbeveelt’’, vertelt Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom. Dat leidde toen tot vervolging van de prediker door het Openbaar Ministerie. 

Oproep

De vrouwenorganisatie roept mensen nu op om zelf ook aangifte te doen tegen de alFitrah-moskee. Of om een donatie te doen, zodat Femmes for Freedom een handhavingsverzoek kan indienen bij de gemeente Utrecht. 

Musa: ,,Wij doen dat omdat we niet eeuwig kunnen blijven wachten op de overheid. Als vrouwenorganisatie zien wij het als onze plicht om in actie te komen, omdat de alFitrah-moskee echt fundamentele rechten van vrouwen en meisjes schendt. We hopen dat het OM ook nu overgaat tot vervolging.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht