Volledig scherm
Vuurwerk achter het doel van Andre Onana van Ajax. Ajax wint de eredivisiewedstrijd in stadion Galgenwaard met 3-1 van FC Utrecht. © ANP

Vuurwerkgooier (32) FC Utrecht brengt kerstdagen in de cel door

De 32-jarige Utrechter die gisteren tijdens FC Utrecht – Ajax een vuurwerkbom op het veld gooide, blijft tijdens de kerstdagen in de cel.

Het Openbaar Ministerie wil de man vervolgen voor een poging tot zware mishandeling. Het zware stuk vuurwerk ontplofte enkele meters van Ajax-keeper André Onana. Die kwam met de schrik vrij.

De dader kon worden opgepakt aan de hand van camerabeelden in het stadion. Of FC Utrecht nog een straf kan verwachten, wordt door de voetbalbond KNVB onderzocht. Ajax onderneemt verder geen stappen. Onana doet geen aangifte en zei gisteren al dat dit soort incidenten bij zijn werk horen.

Langer vast

Aan het einde van de week beslist de rechtbank of de man nog langer in voorarrest blijft. Vandaag oordeelde de rechtbank dat er voldoende verdenking is tegen de man om hem na de arrestatie van gisteren en de eerste nacht in de cel nog drie dagen  vast te houden. 

Voetbalbond KNVB kan nog niet zeggen welke consequenties de actie van de supporter heeft. Een rapporteur die de wedstrijd heeft bijgewoond, levert vandaag zijn bevindingen bij de bond in Zeist in, maar die zal pas na de winterstop een besluit nemen over een eventuele boete voor de club of extra maatregelen tegen de dader. 

Boete

De straf kan volgens woordvoerder Daan Schippers van de KNVB lager uitpakken dan gebruikelijk omdat dankzij de camerabeelden van FC Utrecht zelf de vermoedelijke dader kon worden opgespoord en ingerekend. Op vuurwerkovertredingen staan boetes van enkele tienduizenden euro's.

De KNVB kondigde vorige maand aan het vuurwerk in stadions verder te willen terugdringen en is daarover in overleg met gemeentes, politie en justitie. De dader wordt meteen doorgestuurd naar justitie om strafrechtelijk vervolgd te worden. Als een toeschouwer bij binnenkomst van het stadion betrapt wordt op het bezit van vuurwerk, wordt de supporter meteen overgedragen aan de politie en volgt er een landelijk stadionverbod.

Gastvrij

Volgens de KNVB en de voetbalclubs is het onmogelijk om dergelijke incidenten te voorkomen. Er wordt wel gefouilleerd, maar het is ondoenlijk en ongewenst om iedereen aan een minutieus onderzoek te onderwerpen. ,,We willen het voetbal ook toegankelijk en gastvrij houden”, zegt Schippers.

Voorzitter Christiaan van der Mark van supportersvereniging True Support van FC Utrecht beaamt dat het onmogelijk is om het stadion helemaal vuurwerkvrij te houden. ,,Dan moet iedereen tot op het bot gecontroleerd worden en dat roept ook weerstand onder de goedwillende supporters op‘’, zegt Van der Mark.

Consequenties

Bovendien zijn de kwaadwillenden slim genoeg om de controles te omzeilen. ,,Er zijn jongens die hun schoenzolen opensnijden om er vuurwerk in te verstoppen. Dan helpen controles zoals op een vliegveld niet eens meer. Vuurwerk hoort niet in een stadion, dat is duidelijk, maar we kunnen er niet alle supporters op aankijken. Deze man moet de consequenties van zijn daden zelf inzien en dat gaat gelukkig ook gebeuren.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht