Volledig scherm
© ANP

Vuurwerkshow in Máximapark in Leidsche Rijn gaat niet door

Een vuurwerkshow bij restaurant Anafora in het Máximapark gaat vrijdag niet door. De broedende steenuilen mogen niet worden gestoord.

De aankondiging van de vuurwerkhow leidde de afgelopen week tot nogal wat ophef op sociale media. De Partij voor de Dieren stelde de kwestie aan de orde in de Utrechtse gemeenteraad. De partij was boos dat de show middenin het broedseizoen werd georganiseerd.

Volgens Johan de Boer, van de beheergroep Máximapark, is de aanvraag gedaan door een groep bruiloftsgasten. ,,Zij hebben komende vrijdag een feestje in restaurant Anafora. Ondanks dat hen was afgeraden een vuurkwerkshow te houden, hebben ze toch een aanvraag gedaan. De eigenaar van Anafora wist hier niets van.”

De Boer en Anafora zijn tegen het afsteken van vuurwerk. ,,We zitten middenin het broedseizoen. Rondom het restaurant zitten een paar broedende steenuilen. En ook andere vogels, zoals eksters en koolmezen, hebben hun nestjes gebouwd. Daarbij past geen vuurwerkshow.”

Daarvan zijn ook de bruiloftsgasten inmiddels doordrongen, zegt De Boer. ,,Zij zien nu ook in dat het niet handig is vuurwerk af te steken. Ze hebben hun plan ingetrokken.” De zaak krijgt volgens hem nog wel een staartje. ,,Het is nu volstrekt onduidelijk wat de regelgeving is voor het afsteken van vuurwerk. Dat willen we helder hebben. Ook met het oog op de jaarwisseling. Het liefst willen we dat het hele park vuurwerkvrij wordt.”

Restaurant Anafora was niet bereikbaar voor een toelichting.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht