Volledig scherm
Archieffoto. © Desirée Schippers

Vuurwerkverbod in Utrechtste straten bepleit

GroenLinks in Utrecht gaat de discussie over een vuurwerkverbod nieuw leven inblazen. Wie in Utrecht wil dat bij de jaarwisseling in zijn straat geen vuurwerk wordt afgestoken, kan dat melden bij een meldpunt van Groenlinks, dat volgende week wordt ingesteld.

Burgemeester Jan van Zanen, hierin gesteund door een meerderheid van de raad, voelt weinig voor een vuurwerkverbod in bepaalde delen van de stad. Een dergelijk verbod is lastig te handhaven, aldus de raad. En in strijd met het landelijke beleid, dat geen vuurwerkverbod kent.

Groenlinks en de Partij voor de Dieren pleiten wel voor vuurwerkvrije gebieden, zoals bijvoorbeeld parken en straten. Van Zanen is wel bereid serieus te kijken naar mogelijke initiatieven, mochten die van de bewoners zelf komen, heeft hij eerder dit jaar toegezegd. Twee colaitiegenoten van GroenLinks, D66 en VVD, zien weinig in het initiatief.

Belofte
Via het nieuwe meldpunt roept GroenLinks bewoners op zich te melden en met initiatieven te komen, om zo burgemeester Van Zanen aan zijn belofte te houden. Raadslid Steven de Vries: 'We willen de bewoners zeggenschap geven over hun eigen straat.'

Hij realiseert zich dat het gevaar is dat GroenLinks wordt overstelpt met straatnamen. Iedere bewoner die niet wil dat er in zijn straat vuurwerk wordt afgestoken, kan zich immers vanaf volgende week melden.

Signaal
Volgens De Vries blijkt uit een peiling dat de helft van de inwoners van Utrecht tegen vuurwerk is. 'Dat is een signaal dat we niet kunnen negeren en serieus moeten nemen.'

De Vries is al blij als vanaf komende jaarwisseling in een paar straten een vuurwerkverbod zou gelden. Dit zou dan op borden aan het begin en eind van de straat moeten staan.

Komende jaarwisseling mag vuurwerk alleen nog worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht