Volledig scherm
© ANP

Vuurwerkverbod kansloos in Utrecht, maar GroenLinks en Partij voor de Dieren proberen het toch

GroenLinks en Partij voor de Dieren houden vast aan een totaalverbod op vuurwerk in de stad Utrecht tijdens de komende jaarwisseling. Maar de kans dat het zo ver komt, is klein. Een meerderheid van de gemeenteraad wil de landelijke regels volgen, die minder ver gaan.

Coalitiepartij GroenLinks en oppositiepartij Partij voor de Dieren kondigden kort na de jaarwisseling al aan met een voorstel te komen voor een vuurwerkverbod in Utrecht. Het verbod is een reactie op de jaarlijkse overlast, schade en het belagen van hulpdiensten met vuurwerk. Een totaalverbod moet leiden tot een ‘veilig, schoon en feestelijk oud en nieuw voor alle Utrechters’.

Het voorstel lijkt in de in de gemeenteraad niet op een meerderheid te kunnen rekenen. Coalitiepartij D66 ziet meer in landelijke regels. Het kabinet bereidt een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor. De grootste oppositiepartij VVD is ook geen voorstander van afwijkend lokaal beleid. 

Voor GroenLinks en Partij voor de Dieren gaat het landelijke vuurwerkverbod niet ver genoeg. ,,Ook siervuurwerk is gebruikt om hulpverleners te belagen en veroorzaakt veel leed en schade”, stelt fractievoorzitter Heleen de Boer van GroenLinks. 

Overstag

Ondanks de geringe steun in de lokale politiek hebben GroenLinks en de Partij voor de Dieren hun voorstel deze week schriftelijke ingediend. In een toelichting wijzen ze op andere steden in het land die al aangegeven hebben een totaalverbod in te gaan voeren. ,,Als steeds meer gemeentes een totaalverbod invoeren, wordt de druk op de landelijke overheid groter om ook overstag te gaan’’, aldus fractievoorzitter Maarten van Heuven van de Partij voor de Dieren.

Om een lappendeken aan lokale regelgeving te voorkomen heeft een totaalverbod op het afsteken van vuurwerk voor heel Nederland de voorkeur, stellen GroenLinks en Partij voor de Dieren. ,,Maar zolang de landelijke overheid slechts aanstuurt op een gedeeltelijk verbod, kunnen we als lokale overheid niets anders doen dan lokale maatregelen treffen en de druk op de landelijke overheid opvoeren.’’

Het vuurwerkvoorstel komt binnenkort aan de orde in de gemeenteraad. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht