De uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen vier jaar geleden:  onderonsje tussen de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en Commissaris van de Koning Willibrord van Beek.
Volledig scherm
PREMIUM
De uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezingen vier jaar geleden: onderonsje tussen de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen en Commissaris van de Koning Willibrord van Beek. © Marnix Schmidt

VVD de grootste in provincie blijkt uit peiling op verzoek van GroenLinks

Uit een eerste peiling voor de provinciale statenverkiezingen van maart in Utrecht komt de VVD met tien zetels als grootste uit de bus. De liberalen, die nu ook al de grootste zijn, worden op de voet gevolgd door GroenLinks, die met acht zetels twee keer zo groot zou worden.

GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen.
Volledig scherm
GroenLinks-lijsttrekker Huib van Essen. © ANP

De peiling is uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar Public (voorheen TNS/NIPO), op verzoek van- en betaald door de provinciale fractie van GroenLinks. In totaal hebben 1034 mensen uit de provincie meegedaan, waarin de deelnemers ook vragen kregen voorgelegd over provinciale kwesties. Het onderzoek vond eind oktober plaats.

In de poll verliest D66 twee zetels en zou daarmee met 7 zetels de derde partij zijn, het CDA gaat van 6 naar 5 en de PvdA van 5 naar 3. De PVV en de SP verliezen beiden één zetel en komen in de peiling uit op 3 zetels. Nieuwkomer Forum voor Democratie haalt in de peiling 1 zetel. DENK, die ook voor het eerst meedoet, 0.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht