Volledig scherm
De nieuwe trams voor de Uithoflijn. © Ricardo Smit

VVD en D66 Heuvelrug vragen om uitbreiding tramverbinding Uithof

UpdateVVD en D66 willen dat het gemeentebestuur van de Utrechtse Heuvelrug onderzoek doet naar de extra mogelijkheden rond het nieuwe station Driebergen/Zeist. Zo vragen de twee partijen of de tramverbinding naar de Uithof in Utrecht kan worden doorgetrokken naar het station.

De vragen worden vanavond gesteld in de raadsvergadering van de Utrechtse Heuvelrug. Het lijkt erop dat VVD en D66 ook een stukje van de taart willen hebben. Eind mei werd het programma voor een gezonde en bereikbare groei van de metropoolregio Utrecht gepresenteerd. Utrecht heeft op korte termijn een tweede intercitystation nodig en een nieuwe openbaarvervoerring. 

Extra intercitystation

Utrecht wil aan de oostkant van de stad een extra intercitystation dat aansluiting biedt op De Uithof. In de regio neemt het aantal inwoners, banen én de mobiliteit fors toe. Tot 2040 moeten er in de provincie ruim 122.000 woningen worden gebouwd, waarvan het grootste deel in en rond de stad Utrecht. Ook de werkgelegenheid in de provincie neemt stevig toe. Naar verwachting zal deze tot 2050 groeien met ongeveer 100.000 banen.

Dit heeft grote gevolgen voor de mobiliteit, stellen stad en provincie. Het wordt nog drukker op fietspaden, op de weg en in de trein, tram en bus, wat resulteert in flinke knelpunten.

Oproep

D66-fractieleider Hugo Prakke doet een oproep aan het college een actieve rol te spelen in dit proces. ,,Er komt bij het station een OV-knooppunt. We hebben al een parkeergarage en een stalling voor 3000 fietsen. Driebergen kan een rol spelen in de vervoersstroom naar de regio. Het doortrekken van de Uithoflijn gaat over een groot deel van de gemeente Zeist. Dat lag in het verleden gevoelig, maar we kunnen het weer eens aankaarten.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht