Volledig scherm
Kathalijne de Kruif zit in volledige beperkingen. © VVD Stichtse Vecht

VVD'er De Kruif zit vast in witwas- en henneponderzoek

VVD-kopstuk Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht zit sinds vrijdag in de cel op verdenking van betrokkenheid bij witwassen en grootschalige hennepteelt. Haar advocaat John Peters bevestigt dat ze in volledige beperkingen zit. ,,Ik kan dus niet op de zaak ingaan'', laat hij weten. Inmiddels is ze voor in ieder geval twee weken in verzekering gesteld.

In het onderzoek legde de politie beslag op auto's, boten en een waterscooter en werden geld, sieraden, horloges en andere dure luxegoederen in beslag genomen. In woningen in Utrecht, Maarssen, De Bilt, Voorthuizen en Haarlem werden doorzoekingen gedaan.

Daarnaast werden in De Bilt, Hilversum en Veenendaal hennepkwekerijen ontmanteld. In Utrecht werd op een woonwagenkamp aan de Gangesdreef in de wijk Overvecht een inval gedaan. De Kruif is op Facebook vrienden met een aantal bewoners van het kamp. Bronnen melden ook dat zij een relatie zou hebben gehad met een van de verdachten.

Worstelaar
De regionale recherche in Midden Nederland doet al sinds oktober vorig jaar onderzoek naar de hennepbende. Het onderzoek werd opgestart nadat bij de politie tips binnenkwamen dat op grote schaal hennepteelt plaatshad en dat grote sommen geld werden witgewassen. Een van de verdachten is een bekende figuur uit de worstel- en vechtsportwereld. Hij werkte onder meer voor een gokhalketen en was in het verleden betrokken bij het supportershome van FC Utrecht.

Volgens advocate Monique Hilhorst, die ook een verdachte bijstaat in deze zaak, zit haar cliënt net als De Kruif in volledige beperkingen. Evenals Peters wil ze verder geen commentaar geven op het onderzoek en de verdenkingen tegen de verdachten.

Volledig scherm
Over de benoeming van burgemeester Marc Witteman zou De Kruif gelekt hebben. © Ruud Voest

Lekken
De Kruif wordt ook verdacht van lekken van geheime informatie over de burgemeestersbenoeming in Maarssen eind vorig jaar. Ze zou haar voormalige partijgenoot Piet Ploeg geïnformeerd hebben dat PvdA'er Marc Witteman voorgedragen werd.

Ploeg was eerder wethouder in Stichtse Vecht maar moest na een interne VVD-ruzie begin vorig jaar het veld ruimen. Hij is nu voorzitter van de stichting die zich inzet voor de slachtoffers van rampvlucht MH17. Het onderzoek over schenden van het ambtsgeheim wordt niet gedaan in Utrecht, maar in Arnhem om elke schijn van belangenverstrengeling te vermijden.

De Kruif en Ploeg kenden elkaar erg goed. Ploeg was daarnaast jarenlang directeur bedrijfsvoering bij het Openbaar Ministerie in Utrecht. Ploeg zegt in een reactie dat de politiek in Stichtse Vecht achter hem ligt en hij niet op de zaak in wil gaan.

Volledig scherm
Voormalig VVD-wethouder Piet Ploeg. © Erik van 't Woud

Geschokte reacties
De ontmaskering van De Kruif leidt tot geschokte reacties in de gemeentepolitiek van Stichtse Vecht. Ron Druppers van de lokale fractie Maarssen 2000 was jarenlang goed bevriend met De Kruif. Hij kan bijna niet geloven dat zij zo diep gezakt is. ,,Maar je kan wel tegen een hoofd aankijken, maar niet zien wat erin zit. Ik schaam me bijna dat ik in een gemeenteraad zit waarin dit soort zaken voorkomen. Dit is zo beschadigend voor het ambt.''

Burgemeester Marc Witteman erkent dat de arrestatie van De Kruif veel beroering geeft in de gemeente en in de raad. ,,Toch wil ik iedereen het advies geven om het OM het werk te laten doen en niet op een uitspraak van de rechter vooruit te lopen. Ik heb intussen wel contact met de fractievoorzitters, maar nog geen beraad willen houden.''

Formateur
Voorzitter van de VVD-kamercentrale Utrecht, burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal, zegt direct zijn verantwoordelijkheid te hebben genomen toen bleek dat zijn partijgenoot strafrechtelijk werd onderzocht. Kolff kent daarnaast de gemeente goed: hij was in 2010 formateur van het nieuwe bestuur van fusiegemeente Stichtse Vecht.

Kolff: ,,In samenspraak met de lokale afdeling hebben wij haar meteen op non-actief gezet. Ze is nog steeds raadslid, maar opereert dus niet namens de VVD. Ik kan en zal haar niet voordragen voor royement als lid totdat haar schuld is bewezen, want zo gaat dat in een rechtsstaat.''

Kolff heeft De Kruif niet persoonlijk kunnen berichten over haar schorsing.,,Ik heb haar vanaf 17 februari meermaals gebeld maar heb haar nog niet te pakken gekregen.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht