Volledig scherm
Piet Ploeg wordt in verband gebracht met corruptie in Stichtse Vecht. © AD

'VVD'er Ploeg verdacht van corruptie in Stichtse Vecht'

Voormalig VVD-wethouder Piet Ploeg van Stichtse Vecht wordt nu ook door het Openbaar Ministerie verdacht van corruptie. Volgens de NRC zou hij geprobeerd hebben zijn partijgenoot Rob Bats benoemd te krijgen als burgemeester in Stichtse Vecht. Zijn partijgenoot en fractievoorzitter Kathalijne de Kruif, bood vandaag haar ontslag aan als gemeenteraadslid.

De naam van Ploeg kwam volgens de NRC bovendrijven doordat telefoongesprekken van VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif werden afgeluisterd door de politie. Dat gebeurde omdat zij betrokken zou zijn bij onder meer grootschalige hennephandel en het witwassen van drugsgeld.

Bij het tappen van haar gesprekken werd duidelijk dat zij vertrouwelijke informatie over de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht doorspeelde naar haar partijgenoot Ploeg, melden bronnen binnen justitie aan de NRC. Ze zou hem verteld hebben welke vragen aan de sollicitanten werrden voorgelegd. Die informatie zou Bats kunnen helpen tijdens zijn sollicitatiegesprekken. Uiteindelijk werd PvdA'er Marc Witteman twee maanden geleden burgemeester van Stichtse Vecht.

Volledig scherm
Kathalijne de Kruif © AD

Volgens NRC is bij Ploeg thuis ook huiszoeking gedaan. Kathalijne de Kruif zit inmiddels bijna drie weken in de cel vanwege de verdenkingen aan haar adres.

De Kruif liet vandaag via burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal, ook voorzitter van de VVD Kamercentrale Utrecht, weten dat ze haar ontslag als gemeenteraadslid heeft ingediend. In een verklaring stelt ze dat het niet in het belang is van de gemeente, haar partij en haarzelf als ze nog langer politiek actief blijft.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht