Volledig scherm
Het monumentale pand aan de Stadhuisbrug kan volgens de VVD in de verkoop. © Angeliek de Jonge

VVD Utrecht: verkoop het monumentale Broesepand aan de Stadhuisbrug

De VVD, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, wil dat Utrecht het monumentale pand aan de Stadhuisbrug verkoopt. Dat zou kunnen, omdat volgend jaar de bibliotheek en Broese gaan verhuizen naar de Neude. Volgens de VVD kan Utrecht op deze manier miljoenen binnen halen.

Dit voorstel deed de partij vanmiddag tijdens een raadsdebat over de voorjaarsnota. Volgens partijleider Dimitri Gilissen zou Utrecht de opbrengsten uit de verkoop van het pand moeten steken in sport, onderwijs, een tweede onderdoorgang voor de Noordelijke Randweg Utrecht en de tekorten die er zijn voor het herstel van de wal- en kluismuren.

Prominent

Door de geplande verhuizing van de bibliotheek en Broese krijgt de gemeente de volledige beschikbaarheid over het pand dat staat op een van de meest prominente plekken van de stad. Gilissen verwacht dat het gebouw ‘een goede bestemming kan krijgen waar iedereen in de stad baat bij heeft’. ,,Ook zonder dat de gemeente eigenaar is.’’

Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt gaat vanavond reageren op het voorstel. Eerder liet de wethouder weten dat de gemeente werkt aan een plan, dat in de eerste helft van 2020 naar de gemeenteraad wordt gestuurd. Everhardt kan nu nog zeggen of hij het pand wil verkopen of zelf in bezit wil houden om er bijvoorbeeld maatschappelijke initiatieven een plek te geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht