Volledig scherm
De Domtoren in 1986 met de Saturnus V-raket. Daarin zat een lift waarmee mensen tegen betaling van vijf gulden naar boven konden.

VVD wil publiek een lift geven naar top Domtoren

De VVD vindt dat de top van de Domtoren tijdens de restauratie met een lift bereikbaar moet worden gemaakt. Dat biedt mindervaliden volgens het liberale raadslid Gertjan te Hoonte een unieke kans ook van het uitzicht te genieten.

Hij ziet de restauratie en bouw van steigers die volgende week beginnen als een gelegenheid bij uitstek die constructie van een publiek toegankelijke lift te voorzien. De steiger krijgt immers ook een bouwlift.

Hij stelt daar donderdag mondelinge vragen over aan het college van burgemeester en wethouders.  Te Hoonte wil weten wat  nodig is om de bouwlift ook voor personenvervoer te kunnen gebruiken. Hij vraagt ook of het college daarvoor wil betalen als het niet lukt  extern financiers te vinden.

Saturnus V-raket

Het zou overigens niet voor het eerst zijn dat de top van de Domtoren per lift bereikbaar is. In 1986 verrees als onderdeel van de tentoonstelling Space ‘86 tegen de toren een afbeelding van de Saturnus V-raket waarmee de Amerikanen twee decennia eerder naar de maan vlogen. In die raket zat ook een lift die echter meerder keren bleef steken. Nadat de brandweer mensen moest bevrijden en werd de lift voortijdig buiten gebruik gesteld.

Twaalf jaar later was er weer een initiatief om een lift langs de toren te bouwen als onderdeel van de manifestatie panorama 2000. Dat bleek toen onbetaalbaar.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht