Voer met lengte- en breedtegraden een woonplaats in en zie precies hoe de ligging van deze plek ten opzichte van de polen en de evenaar tot 200 miljoen jaar terug wordt bepaald.
Volledig scherm
Voer met lengte- en breedtegraden een woonplaats in en zie precies hoe de ligging van deze plek ten opzichte van de polen en de evenaar tot 200 miljoen jaar terug wordt bepaald. © Paleolatitude.org

Waar lag jouw woonplaats 200 miljoen jaar geleden?

Voor wie wil weten waar zijn woonplaats miljoenen jaren geleden lag, is er een oplossing. Aardonderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) hebben een website gelanceerd waarmee de historische ligging van een plaats tot 200 miljoen jaar terug kan worden opgezocht. Met de tool is de verschuiving van de aardkorst in kaart gebracht.

 1. Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
  PREMIUM
  1

  Prenatale depressie blijft vaak onbehan­deld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuur­tje’

  Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

 1. Enorme schade na plofkraak in de Choorstraat
  Play

  Enorme schade na plofkraak in de Choor­straat

 2. Winkelen: het mag weer (en zo zag dat eruit)
  Play

  Winkelen: het mag weer (en zo zag dat eruit)

Utrecht