Volledig scherm
Voer met lengte- en breedtegraden een woonplaats in en zie precies hoe de ligging van deze plek ten opzichte van de polen en de evenaar tot 200 miljoen jaar terug wordt bepaald. © Paleolatitude.org

Waar lag jouw woonplaats 200 miljoen jaar geleden?

Voor wie wil weten waar zijn woonplaats miljoenen jaren geleden lag, is er een oplossing. Aardonderzoekers van de Universiteit Utrecht (UU) hebben een website gelanceerd waarmee de historische ligging van een plaats tot 200 miljoen jaar terug kan worden opgezocht. Met de tool is de verschuiving van de aardkorst in kaart gebracht.

Nederlanders die hun woonplaats zoeken, zien dat deze 140 miljoen jaar geleden lag ter hoogte van het huidige Noord-Afrika. Door op de website de huidige coördinaten van een plaats in te voeren, kan de tool de historische ligging ten opzichte van de polen en evenaar berekenen.

De locatie van een plaats op de aardbol is niet altijd hetzelfde. Door verschuiving komen de aardplaten, en dus ook de continenten, langzaam op een andere plek te liggen ten opzichte van de draaias. De universiteit laat weten dat de tool niet alleen leuk is, maar ook handig voor klimaatwetenschappers.

Zie hier het artikel van de Universiteit Utrecht.

  1. Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen eruit
    PREMIUM

    Zo ziet het leven van de Utrechtse burgemees­ter Jan van Zanen eruit

    Jan van Zanen (57) wil graag nog eens zes jaar burgemeester van Utrecht zijn. Op 1 januari 2020 loopt zijn huidige ambtstermijn af. Diane Hoekstra, politiek verslaggever van het AD Utrechts Nieuwsblad, volgde hem in 2017 vier weken lang. Onvermoeibaar snelde hij toen van vergadering naar lezing, van opening naar ongeluk. Hij oogde ontspannen, maar was dat niet. ,,Het is elke dag weer keihard werken.’’ Dit verhaal is oorspronkelijk gepubliceerd op 10 juni 2017. Omdat gisteren de procedure van herbenoeming in gang is gezet, wordt het nu opnieuw gepubliceerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht