Achter de schermen zijn de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark voorzichtig voorbereid op hun eerste ontmoeting. Op woensdag 28 maart 2018 hadden zij voor het eerst neus-aan-neus contact gehad en konden ze elkaar van heel dichtbij horen, zien en ruiken. Tijdens dit bijzondere moment waren de panda's zich bewust van elkaars aanwezigheid en toonden ook interesse in elkaar. Het vrouwtje Wu Wen liet haar interesse in het mannetje merken door het maken van hoge piepende geluiden. Het mannetje Xing Ya reageerde door contact te zoeken.
Volledig scherm
Achter de schermen zijn de reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark voorzichtig voorbereid op hun eerste ontmoeting. Op woensdag 28 maart 2018 hadden zij voor het eerst neus-aan-neus contact gehad en konden ze elkaar van heel dichtbij horen, zien en ruiken. Tijdens dit bijzondere moment waren de panda's zich bewust van elkaars aanwezigheid en toonden ook interesse in elkaar. Het vrouwtje Wu Wen liet haar interesse in het mannetje merken door het maken van hoge piepende geluiden. Het mannetje Xing Ya reageerde door contact te zoeken. © Ouwehands Dierenpark

Waarom al die opwinding over parende panda’s Xing Ya en Wu Wen?

Voor het eerst hebben de twee reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark in Rhenen gepaard. Of vrouwtjespanda Wu Wen inderdaad zwanger is moet nog blijken. Toch is er al grote blijdschap bij de Rhenense Dierentuin. Waarom is pandaseks eigenlijk zo bijzonder? 

1: Panda's zijn trage dieren, zeker ook in de voortplanting 

Panda’s zorgen in de dierentuin zelden voor veel beleving -een beetje bamboe knagen en verzitten, meer actie is er niet te verwachten-, ook in bed zijn ze niet druk. Een vrouwtjespanda is slechts eenmaal per jaar een paar dagen vruchtbaar. Dan moet het gebeuren. 

De dieren zitten normaliter niet eens in dezelfde ruimten in het verblijf in de Rhenense dierentuin. Voorafgaand aan de paring van afgelopen weekend hadden de twee zesjarigen alleen nog maar even aan elkaar gesnuffeld. 

Tekst loopt door onder de foto.

De eerste paring van de panda's van Ouwehands Dierenpark in Rhenen.
Volledig scherm
De eerste paring van de panda's van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. © Ouwehands Dierenpark
Quote

Een kaarsje, gedimd licht en wat romanti­sche muziek blijkt niet te werken

2: Hormonen, daar had dit mannetje geen last van 

Je moet het maar willen. Je bent duizenden kilometers van huis in Rhenen, soms zie je door glas heen nog een soortgenoot en daar moet je dan nageslacht mee op aarde zetten.

Tot nu toe was mannetjespanda Xing Ya nog te jong en daardoor te speels. Tijdens de vruchtbaarheidspiek van vrouwtje Wu Wen een jaar geleden werd daarom uiteindelijk besloten om de twee niet bij elkaar te brengen. Wu Wen zou immers toch niet aandringen op seks.

Quote

Er werd urine van de reuzenpan­da's in elkaars verblijf verspreid

3: Er is heel wat voor nodig om panda's in gevangenschap aan het seksen te krijgen

In de natuur is het lang niet zo ingewikkeld, vertelt een woordvoerder van het Wereld Natuurfonds. Dan moet een mannetje er heel wat voor doen om een vrouwtjespanda te verleiden om seks te hebben, kiest de vrouwtje een mannetje uit en hebben ze beiden zin.

Panda Wu Wen tijdens de officiële opening van het reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark.
Volledig scherm
Panda Wu Wen tijdens de officiële opening van het reuzenpandaverblijf Pandasia in Ouwehands Dierenpark. © ANP

Hier in de dierentuin zijn de twee tot elkaar veroordeeld. En net als bij gedwongen huwelijken onder mensen is er dan niet per se sprake van chemie. 

Wat dan? Een kaarsje, gedimd licht en wat romantische muziek blijkt niet te werken als verleidingstruc, getuige ook de beelden die door Ouwehands zijn verspreid.

De dieren moesten het doen op een kale vloer tussen de ijzeren tralies. Toch heeft de dierentuin met heel wat deskundige hulp van buitenaf geprobeerd de dieren zin in elkaar te laten krijgen. 

Er werd urine van de reuzenpanda's in elkaars verblijf verspreid. Daarnaast kreeg  Xing Ya opnames te horen van andere mannetjes in de paartijd en werd hij getraind op zijn achterpoten te staan, wat nodig is om de daad te kunnen volbrengen. 

4:  Er zijn nog maar weinig reuzenpanda's op de wereld (En o ja, het levert bezoekers op)

Het publiek komt heel Nederland zelfs uit het buitenland om deze bijzondere dieren te bekijken.
Volledig scherm
Het publiek komt heel Nederland zelfs uit het buitenland om deze bijzondere dieren te bekijken. © William Hoogteyling

Veel mensen vinden de reuzenpanda’s al schattig, een kleine reuzenpanda is dan súper schattig. Als blijkt dat Wu Wen inderdaad zwanger is en één of meerdere kleintjes op aarde zet, zullen de hordes bezoekers richting Rhenen vermoedelijk opnieuw toenemen. De dierentuin mag kleine panda's vier jaar houden.  

Maar Ouwehand wil ook bijdragen aan het beschermen van de bedreigde diersoort, zeggen ze daar. Met een beetje mazzel kunnen Rhenense jongen later in het wild leven. 

Er leven nu nog maar 1864 reuzenpanda's in de Chinese oerwouden. Volgens de Rhenense Dierentuin is het fokken van reuzenpanda’s ook belangrijk voor het genetisch gezond houden van de populatie. 

Luister hieronder naar de flirtende panda’s.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht