Volledig scherm
© ANP

Waarom sporten Turkse en Marokkaanse meisjes minder?

Hoe komt het dat Turkse en Marokkaanse meisjes in Utrecht minder sporten dan leeftijdgenootjes van Nederlandse komaf?

Die vraag wil de gemeente Utrecht beantwoord zien. Sportwethouder Paulus Jansen stelt de gemeenteraad dan ook voor om onderzoek te doen naar de reden waarom allochtone meisjes en kinderen minder sporten. 

Ook wil de gemeente weten hoe het komt dat Utrechters met chronische aandoeningen en ouderen minder sporten. 

In de laatste sportnota van de gemeente Utrecht kwam naar voren dat kinderen, met name meisjes, van Turkse of Marokkaanse afkomst minder sporten. Daarnaast werd opnieuw duidelijk dat de verschillen in sportbeoefening tussen de verschillende wijken in Utrecht groot zijn. 

Zwemdiploma's

In Utrecht-Oost is 95 procent van de kinderen lid van een sportvereniging, terwijl in een wijk als Overvecht 63 procent van de kinderen sport. Vergelijkbare verschillen in de stad zijn te zien bij het behalen van zwemdiploma's. 

Omdat de gemeente Utrecht meer Utrechters wil laten bewegen en sporten, wil Jansen laten onderzoeken welke belemmeringen allochtone meisjes en vrouwen en chronisch zieken ervaren en wat er kan worden gedaan om ook die groepen enthousiaster te maken. 

  1. Fred Smit had een Audi en een dik salaris, totdat hij dakloos werd
    PREMIUM
    indebuurt

    Fred Smit had een Audi en een dik salaris, totdat hij dakloos werd

    Ooit had hij dure pakken, een Audi, een dik salaris en een goede managementfunctie. Maar dat alles hoort volgens Fred Smit (59) bij een vorig leven. Inmiddels is hij – na zelf een tijd dakloos te zijn geweest – eigenaar van stichting RECHTOP en helpt hij mensen zoals hij: daklozen die tussen wal en schip vallen qua regelgeving. Daarnaast geeft hij rondleidingen door Utrecht en laat hij mensen de stad door zijn ogen zien.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht