Volledig scherm
Aanmaningen, betalingsachterstand. © ANP

Wachttijd schuldhulpverlening in Utrecht loopt op tot ruim 8 maanden

Utrechtse dak- en thuislozen die in schulden zitten moeten ruim 8 maanden wachten voordat ze worden geholpen. De gemeente vindt dit te lang duren en trekt daarom 300.000 euro uit om de wachttijd te verkorten.

De schuldhulpverlening aan (voormalige) dak- en thuislozen of Utrechters die dat dreigen te worden, is in handen van Stadsgeldbeheer, een onderdeel van de Tussenvoorziening. De gemeente heeft met deze organisatie afgesproken dat nieuwe hulpaanvragen binnen drie maanden in behandeling moeten worden genomen. Dit lukt niet. De wachttijd is opgelopen tot 8,5 maand.

Om de wachttijd te verkorten wil het college van burgemeester en wethouders eenmalig 300.000 euro uittrekken. Stadsgeldbeheer heeft op haar beurt toegezegd er alles aan te doen om ze efficiënt mogelijk te werken.

Korte wachttijden

Utrechters die voor schuldhulpverlening aankloppen krijgen nu wel vrij snel een eerste gesprek en lichte ondersteuning. Maar uitgebreide hulp, zoals budgetbeheer, laat maanden op zich wachten. Het gemeentebestuur vindt dat niet gewenst ‘aangezien kortere wachttijden ervoor zorgen dat inwoners eerder geholpen worden met hun financiële problemen’.

Ongeveer 1200 Utrechtse dak- en thuislozen zitten in de schuldhulpverlening. Ongeveer 80 mensen staan op de wachtlijst. Volgens unitmanager Wouter Busch van Stadsgeldbeheer is de wachttijd de afgelopen anderhalf jaar grotendeels opgelopen omdat het aantal dak- en thuislozen in de stad groeit. ,,Deze groep heeft vaak financiële problemen.’’ De ingewikkelde regelgeving brengt volgens Busch ook steeds meer mensen in de problemen. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht