Volledig scherm
© ANP

Wachttijd sociale huurwoning regio Utrecht stijgt explosief: gemiddelde duur 10 jaar

De wachttijd voor een sociale huurwoning in de regio Utrecht loopt op naar bijna tien jaar. Er komen te weinig nieuwe huizen bij om aan de enorme vraag te voldoen.

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in de stad Utrecht en 15 omliggende gemeenten is de afgelopen vijf jaar tijd opgelopen van 7,7 naar 9,7 jaar. Dat blijkt uit cijfers die Stichting Woonruimteverdeling Regio Utrecht (SWRU) opstelde op verzoek van deze krant. Stichtse Vecht spant de kroon met 12,2 jaar. Ook in Bunnik, De Bilt, Nieuwegein en Vianen bedraagt de wachttijd meer dan tien jaar. In Lopik en De Ronde Venen duurt het wachten minder dan acht jaar.

Huurders die nu een eengezinswoning accepteren, hebben gemiddeld 10,7 jaar geduld gehad. Voor appartementen is 9,3 jaar wachttijd nodig. Veel mensen schrijven zich in bij Woningnet en gaan pas later op zoek naar een woning. SWRU, het samenwerkingsverband van 24 corporaties in de Utrechtse regio, houdt ook bij hoe lang mensen actief zoeken tot dat ze een woning accepteren. Deze zogeheten zoektijd is in vijf jaar gestegen van gemiddeld 3,5 jaar naar 4,6 jaar. 

Vluchtelingen

SWRU noemt verschillende oorzaken voor het groeiende tekort. Een deel van de vrijkomende woningen is verhuurd aan vluchtelingen met een verblijfsstatus (statushouders). Deze huizen kwamen niet op Woningnet voor reguliere woningzoekers. Vorig jaar gingen 800 woningen naar statushouders. Dat was 12 procent van de vrije huizen. Een jaar eerder was dat percentage ruim 15 procent.

Verder zijn er de afgelopen jaren weinig huizen gebouwd. Andere factor van belang is de lage doorstroming. Ruim zes procent van de sociale huurwoningen komt jaarlijks vrij. RWU vermoedt dat aangescherpte inkomensregels ervoor hebben gezorgd dat zittende huurders moeilijker kunnen doorstromen. Huurders kunnen uit minder woningen kiezen, wat de doorstroming stokt.

Niet van de grond

Het maken van plannen voor nieuwe sociale huurwoningen neemt vaak jaren in beslag. In Stichtse Vecht bijvoorbeeld komen drie projecten met woningcorporatie Portaal voorlopig niet van de grond. Plannen van de gemeente  voor tijdelijke woningen voor statushouders bij bijvoorbeeld sportvelden, verdwenen stilletjes in de prullenbak.

Vorig jaar deden de gezamenlijke corporaties in de regio Utrecht een dringende oproep aan gemeenten om meer bouwgrond ter beschikking te stellen. Er is geld om te bouwen, maar het ontbreekt aan geschikte locaties. De inhoud van die oproep is nog steeds actueel.

Verschil per gemeente

Wie zich in wil schrijven bij Woningnet moet al wonen of werken in de regio Utrecht. Het aantal woningzoekenden dat staat ingeschreven, neemt jaarlijks met zo'n 5.000 toe. Er zijn nu ruim 250.000 mensen ingeschreven.

Het aanbod van beschikbare huurwoningen wisselt sterk per gemeente en per week. Woningzoekenden kunnen vandaag (vrijdag) op 12 reguliere woningen in Utrecht reageren. Voor 11 andere huizen wordt geloot, waarbij de inschrijfduur geen rol speelt. In Maarssen worden 3 huizen aangeboden. In Nieuwegein 14, waaronder één voor loting.

Klein lichtpuntje is dat in het eerste halfjaar van 2018 meer nieuwe sociale huurwoningen zijn gebouwd dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. 

un.reageren@ad.nl

Volledig scherm
Wachttijden huurhuis regio Utrecht © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht