Volledig scherm
Het nieuwe Sluispad, met in het weiland een van de verplaatste kazematten. © Rijkwaterstaat

Wandelen en fietsen langs het Lekkanaal, het kan weer

De eerste fietsers, wandelaars en hardlopers hebben zich al gemeld op het nieuwe Sluispad langs het verbrede Lekkanaal in Nieuwegein. Sinds afgelopen weekeinde is het pad weer grotendeels open, alleen het laatste stuk ontbreekt nog.

Het oude Sluispad, een populaire verbinding, is verdwenen. Het lag aan de oostkant van het Lekkanaal en moest wijken voor de verbreding van dit drukbevaren kanaal. Die verbreding is nodig om een nieuwe toegang te krijgen tot de extra sluiskolk die bij de Prinses Beatrixsluis wordt aangelegd.

Het noordelijke deel van het nieuwe Sluispad, tussen Plofsluis en Schalkwijkse Wetering is nu heropend. Het pad loopt voor een deel langs een aantal objecten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die vanwege de verbreding van het kanaal verplaatst moesten worden. Het gaat onder meer om kazematten, een sluisje en een palengroep.

Op termijn komen er vanaf het Sluispad wandelpaden om deze oude militaire objecten beter te kunnen bekijken. Langs het pad zijn ook enkele fauna  uittreedplaatsen aangelegd, plekken waar dieren uit het water van het Lekkanaal aan land kunnen klimmen.

Bouwterrein

Het laatste deel van het nieuwe Sluispad, een paar honderd meter tussen Schalkwijkse Wetering en Prinses Beatrixsluis, blijft de komende maanden nog afgesloten. Het gebied waar het pad komt te lopen is nog bouwterrein. Pas als het werk aan de nieuwe sluiskolk klaar is, gaat ook dit stuk open. Woordvoerder Sylvia Kramer van Rijkswaterstaat verwacht dat dit komende winter het geval zal zijn.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht