Volledig scherm

Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

Officieel begin Carnavalseizoen

In sommige dorpen (zoals Cothen en ‘t Goy) is de prins al afgelopen weekend gekozen, andere carnavalsverenigingen doen het komende zaterdag (zoals IJsselstein en Culemborg). In de stad Utrecht, waar de carnavalstraditie een beetje is weggezakt, houden ze nog wél vast aan 11 november als officiële aftrap van het carnaval. Vanavond om precies ‘elf over elf’ worden alle bezoekers van café Elinkwijk in Zuilen gevraagd om samen met Stadsprins Martijn XLII ‘ de steek’ op te zetten. Het feest gaat door tot 01.00 uur vannacht.

Bijzonder: Mercuriusovergang te zien bij sterrenwacht Sonnenborgh

Bij sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht is vandaag een bijzonder hemelverschijnsel te zien: de Mercuriusovergang. De planeet Mercurius beweegt tussen de aarde en de zon door, waardoor je de planeet kunt zien als een stipje voor de zon. Dit is een redelijk zeldzaam verschijnsel: je kunt het zo’n 13 x per eeuw waarnemen. De vorige was relatief kort geleden (2016), maar de volgende kans om het met eigen ogen te bekijken is pas weer in 2032. Sterrenwacht Sonnenborgh is vandaag speciaal open tussen 13.00 en 17.00 uur. De weersverwachtingen zijn niet denderend (grote kans op bewolking), maar de sterrenwacht laat weten dat bezoekers ook via een live webcast kunnen meekijken. Ook zijn er lezingen waarin uitleg wordt gegeven over het verschijnsel.

Bruce Hornsby, bekend van de hit The way it is, staat in TivoliVredenbrug

De naam van de Amerikaanse zanger/toetsenist Bruce Hornsby geeft vanavomnd een optreden in het Utrechtse TivoliVredenburg. Hij is voor altijd verbonden  aan The Way It Is, zijn grote hit uit de jaren tachtig. Maar Hornsby heeft sinds die tijd niet stilgezeten. Zo maakte hij bluegrass, klassiek, jazz en speelde van 1990 t/m 1992 bij de legendarische hippieband The Grateful Dead. Dit jaar verscheen zijn 21e album Absolute Zero, waarop hij zich laat inspireren door zijn favoriete auteurs Don DeLillo en David Foster Wallace en samenwerkt met Bon Iver en The Staves. Het optreden begint om 20.45 uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht