Wat is de meest aansprekende Utrechtse oorlogsfoto? Dit is de keuze van de Commissaris van de Koning
Op de voorgrond drie jonge meisjes met een wandelwagen. Achter hen een rij kapotgeschoten huizen. Een man in pak kijkt in een van de verwoeste panden naar binnen.
Dat is voor de Utrechtse Commissaris van de Koning Hans Oosters dé foto van de Tweede Wereldoorlog in de provincie. Met zijn keuze gaf hij vanmiddag het startsein voor de zoektocht naar de vijftig meest aansprekende Tweede Wereldoorlog foto’s uit de provincie Utrecht.
De zwartwit-foto is in 1940 in Rhenen gemaakt door fotograaf Cas Oorthuys, kort na dat Duitse inval in Nederland. ,,De slag om de Grebbeberg vormt een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van onze provincie. Deze foto illustreert voor mij de waanzin van de oorlog en biedt tegelijk een boodschap van veerkracht en hoop. Een zomerse dag, de stad lag aan puin, het leven ging door”, aldus de commissaris Oosters tijdens de onthulling van zijn keuze op het provinciehuis.
Landelijk project
De zoektocht naar Utrechtse oorlogsfoto’s is onderdeel van het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’, dat wordt uitgevoerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Tot half januari gaat in elke provincie én voor de voormalige koloniën Nederlands Indië, Suriname en de Antillen (‘de dertiende provincie’) een werkgroep op zoek naar de vijftig meest aansprekende foto’s over de oorlog uit de eigen regio.
Volgens projectleider Laurien Vastenhout kunnen foto’s ‘prikkelen en aanzetten tot discussie’. Met het fotoproject wordt aangesloten op de nieuwe generatie, die steeds meer op beeld is gericht, aldus Vastenhout. De foto’s van de Tweede Wereldoorlog worden gezocht in beeldbanken en in de collecties van historische kringen, lokale musea en archieven. Uit de vijftig Utrechtse foto’s mag het publiek 25 kiezen die worden ingezonden naar de nationale eindronde.
Iconische foto's
‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’ is niet alleen op zoek naar iconische foto’s. ,,We hopen op een balans tussen foto’s die we allemaal al kennen en foto’s die nog in fotoalbums zitten,’’ aldus projectleider Vastenhout. Inwoners van de provincie worden opgeroepen om eigen foto’s uit de oorlog aan te dragen. Alle foto’s van het dagelijks leven tijdens 1940-1945 zijn welkom.
Van alle foto’s die door de provincies worden aangedragen, worden er honderd gepubliceerd in een boek en tentoongesteld in de Tweede Kamer in Den Haag. De provinciale selectie wordt in april 2020 als reizende tentoonstelling aan het publiek getoond.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Sophie en Ester zijn docent Nederlands en schrijven samen een thriller: ‘We zijn bloedeerlijk tegen elkaar’
Sophie Fraza (41) uit Wijk bij Duurstede en Ester Ankoné (43) uit Maarssen vormen samen het schrijversduo Sophie Wester. Hun eerste boek, Moordende hitte, ligt in de winkel. Een psychologische thriller van vrouwen voor vrouwen met vrouwen in de hoofdrol. -
PREMIUMUtrecht in 1877
Brand in Willemskazerne: één van de vreselijkste branden die Utrecht heeft gekend
In de nacht van 18 op 19 oktober 1877 werd de Willemskazerne aan de Wittevrouwenkade door brand verwoest. ‘De kazerne, eenmaal de glorie van militair Utrecht, behoorde voorgoed tot het verleden’, aldus het Utrechts Dagblad. -
PREMIUM
Nu nog als vanouds aan de bak voor Oogstfruitcorso, maar daarna moet Culemborgse corsoclub vertrekken
Na twee jaar coronapauze is het is een extra druk jaar voor corsoclub Culemborg. Nu al wordt, als vanouds, met man en macht gewerkt aan de wagen waarmee de Lekstad zich straks presenteert tijdens het jaarlijkse Oogstfruitcorso Tiel. Maar direct daarna moet de club zijn biezen pakken, om vervolgens elders in de stad een nieuwe bouwhal in te richten. -
PREMIUM
Op eerste dag van de oorlog vluchtten Maryna, Katarin en de kinderen naar Nederland: zo gaat het nu met hen
Met een oude rammelende auto vluchtten ze begin maart voor de oorlog in hun thuisland Oekraïne. Ze kwamen via een familielid in het Utrechtse dorpje Elst terecht. Inmiddels hebben de zussen Maryna en Katarin hun leven met vier kinderen redelijk op orde. Toch sluimert de hang naar Oekraïne. Maryna heeft zelfs al plannen om terug te keren. -
Wat is het bestbetaalde beroep van Nederland?
,,Ik ga datgene studeren waarmee ik het meeste geld kan verdienen’’, zei een vriendje van het kind van Peter Olsthoorn, journalist voor Intermediair. Maar in welke beroepsgroepen zijn de salarissen het hoogst, zowel in Nederland als in andere landen? Peter zocht het uit.
-
PREMIUM
‘Mijn ouders zijn dood, mijn zoon is ziek en zelf kreeg ik de diagnose borstkanker’: oproep Veerle ging viral
Het woord ‘veerkracht’ lijkt speciaal voor haar bedacht. Veerle Heijkoop-Van Beurden (41) uit Culemborg kreeg in haar leven heel wat opdonders, maar liet zich niet knock-out slaan. Inmiddels helpt ze anderen hoe je rouw en verlies omzet in veerkracht en maakt ze de podcast Rauw op je dak! -
PREMIUMKoken & Eten
Blijft bier beter in blik of in glas? En hoe tap je een perfecte pint? Expert geeft haar beste tips
Hoe tap je een perfect biertje? En als je geen tap hebt: hoe kan je je bier het best in een glas schenken zodat je een mooie schuimkraag krijgt? Waarom is een schuimkraag zo belangrijk?De Vlaamse biersommelier Sofie Vanrafelghem geeft de antwoorden op de Dag van het Bier. -
Zo weet je of de airco van je auto aan onderhoud toe is
De airconditioning in je auto draait bij deze zomerse temperaturen overuren en is daardoor eerder toe aan onderhoud. Maar hoe weet je precies wanneer het tijd is om je airco bij te laten vullen?
In samenwerking met indebuurt Utrecht