Volledig scherm
’s Ochtends kun je gratis in een bootje door de grachten varen op Koningsdag. © Angeliek de Jonge

Wat is er allemaal te doen op Koningsdag in regio Utrecht?

Provincie Utrecht staat in de startblokken voor Koningsdag. Nog maar twee dagen en dan kleuren de straten weer oranje en verkoopt iedereen de spullen van zolder voor een appel en ei. Maar wat is er naast de vrijmarkten nog meer te doen?

Utrecht staat natuurlijk bekend om de Koningsnacht, waarop allerlei feesten worden georganiseerd. Voor de liefhebbers van Drank & Drugs is er TIKTAK Kingsnight in Central Studios, waar onder andere Ronnie Flex komt optreden.

Niet zo dol op al die moderne muziek? In EKKO draaien ze de hele nacht hits uit de 90’s en 00’s. ,,Met glitters, vlaggetjes, hits en discoballen. Veel discoballen”, zeggen ze er zelf over.

De echte ‘feestbeesten’ gaan naar Club Poema in de Drieharingstraat. Voor deze nacht wordt de tent omgebouwd tot één groot oranjecafé, met bergen opblaasdieren en confetti.

Strand

De voorspellingen zijn er nog niet helemaal naar, maar op Koningsdag zelf kan er gefeest worden op het strand. Stadsstrand Strand Oog in Al, welteverstaan. Een kaartje kost 23 euro. Daarvoor krijg je elf uur lang muziek in het zand en aan het water.

Op zoek naar iets kindvriendelijks? In Utrecht Oost wordt Koningsdag op en rond het schoolplein van de Daltonschool Rijnsweerd aan de Jan Muschlaan gevierd. ’s Ochtends is er een kinderoptocht met als thema ‘Fietsen tot je groen ziet’. Burgemeester Jan van Zanen is ook van de partij; hij reikt de prijs voor best versierde fiets uit.

De gratis rondvaartboot nemen kan ook. Deze heeft verschillende opstappunten in de stad. Hij vaart tot 15.00 uur.

Buiten Utrecht

In verschillende steden en dorpen zijn er traditiegetrouw sportieve activiteiten. In Houten en Wijk bij Duurstede wordt er een oranjeloop georganiseerd. Kinderen mogen ook meedoen.

De inwoners van Cothen beleven weer een korte nacht want al vroeg in de ochtend begint daar het ‘luilakken’, waarbij er met een bromfiets met veel kabaal dwars door het dorp wordt gereden. De herrieschoppers worden op het Cob Balkplein beloond met warme chocolademelk.

In Langbroek, wordt er in de dagen voorafgaand al het één en ander georganiseerd. Zo is er vandaag een Oranje Bingo en kunnen visliefhebbers morgen hun hart ophalen bij de viswedstrijd aan de Langbroekerwetering. Op Koningsdag zelf worden er vooral sportieve spellen georganiseerd. 

In Vleuten is een van de vaste onderdelen de Kinderoptocht. Deze maakt een rondje, die begint en eindigt bij het Dorpsplein. Je moet er wel vroeg bij zijn: de optocht begint om 9.15 uur en eindigt om 10.00 uur.

Voor kinderen is er nog veel meer te doen in de regio. Zo is er in Nieuwegein een talentenjacht in de speeltuin op het Kloosterplantsoen. Op het plein naast de Basiliek staat een piratenschip, kunnen kinderen zich laten schminken en is er een tokkelbaan over het water. 

Ook Leersum, Rhenen en Veenendaal organiseren evenementen. In Leersum is er een BMX-show en in Rhenen staat de langste stormbaan van Nederland. In Veenendaal is er een surfboardsimulator en een LEGO-wedstrijd. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht