Volledig scherm
Links Tour-winnaar Geraint Thomas. Rechts Vuelta-winnaar Chris Froome. © Getty Images/AFP

Wat kan Utrecht verwachten bij de Vuelta? Dit zijn de 11 verschillen met de Tour

In de nazomer van 2020 wordt voor de derde keer in tien jaar het openbare leven van Utrecht door een wielerevenement lamgelegd. Straten worden afgezet om het peloton uit de Ronde van Spanje de ruimte te geven. In 2010 en 2015 was Utrecht het wieler-epicentrum met de Giro en de Tour. Wat zijn voor Utrecht de grootste verschillen tussen de grote wielerrondes?

Uitstraling

De Tour de France heeft een wereldwijde uitstraling en wordt in veel landen rechtstreeks uitgezonden. De Giro komt qua populariteit op plaats twee, nog voor de Vuelta. Dat neemt niet weg dat de belangstelling van de Ronde van Spanje zeker in Nederland steeds groter wordt. De Vuelta is het op twee na grootste wielerevenement van de wereld.

Tijdstip

De eerste etappe, een ploegentijdrit, wordt op een vrijdagavond in augustus verreden. De eerste Tour-etappe werd in 2015 op een zaterdag in juli verreden.

Lengte

Het parcours van de proloog van de Tour de France in 2015 liep voor een groot deel door het centrum van de stad. De renners reden een kleine 14 kilometer. In 2020 is er een ploegentijdrit. Het is nog niet bekend hoe lang die zal zijn, maar dat is waarschijnlijk rond de 25 kilometer.

Warmte

Het is nog niet te voorspellen hoe warm het op de eerste dag wordt, maar veel warmer dan op die hete 4 juli 2015 kan het bijna niet worden. Bovendien worden de ploegen weggeschoten in de avond. 

Bezoekers

Wielerevenementen doen het goed. Voor de Tour-start kwamen duizenden bezoekers naar Utrecht, en ook voor de Vuelta rekent de organisatie op veel wielerfans. Bij de start van de Vuelta in Assen in 2009 was het veel drukker dan verwacht. Ook in de etappe naar Luik stond het rijendik op de Cauberg, Limburgs bekendste heuvel. Ook nu verwachten kenners een orkaan van geluid bij de doorkomst van de renners. 

Ploegen

In 2015 reden alle renners een individuele tijdrit. Dat was een soms langdradige wedstrijd voor een peloton van een kleine 200 wielrenners. De ploegentijdrit is in een vloek en een zucht voorbij.

Dagen

Bij de Tour vertrok het peloton na de tijdrit van zaterdag een dag later naar Zeeland. De Vuelta-karavaan blijft een dag langer in Utrecht. Op vrijdagavond is de ploegentijdrit, op zaterdag start de Vuelta in Den Bosch. De eindstreep is in Utrecht getrokken. Op zondag is er een etappe met start en finish in Breda.

Trui

In de Tour de France gaat het om de gele rui. Degene die de trui in Parijs nog om de schouders heeft, wint de Tour. In de Vuelta strijden de renners om de rode trui. De eindstreep ligt altijd in Madrid. In de Giro gaat het om de roze trui.

Reclamekaravaan

Net als de Tour heeft ook de Vuelta een reclamekaravaan. Die van de Ronde van Spanje is wel beperkter in omvang. Die van de Tour is bekend van de vele presentjes die onder de toeschouwers verspreid worden.

Hotels

Kort voor de Tour was in Utrecht geen hotelbed meer te vinden. Sindsdien zijn er veel hotels bijgebouwd. Het aantal bedden is voor de Vuelta met ongeveer 2.000 bedden extra veel groter.

Toppers

Niet alle toprenners nemen de Vuelta in hun programma op. Veel wielrenners stemmen hun seizoen af op de Tour. De kans bestaat dat favorieten niet naar Utrecht komen. De beste Nederlandse renners starten waarschijnlijk wel in de Domstad. In een grote ronde rijden in eigen land laten de meeste wielrenners niet aan zich voorbijgaan. Dus hopelijk zien we straks renners als Tom Dumoulin, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk aan de start staan in Utrecht.

Volledig scherm
Wielerlegende Joop Zoetemelk (links in blauw overhemd), burgemeester Jan van Zanen (midden) en Tour-directeur Christian Prudhomme (rechts in wit overhemd) bij de start van de Tour de France in Utrecht, 2015. © ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht