Kinderen spelen in de fontein onder 'het bollendak'.
Volledig scherm
Kinderen spelen in de fontein onder 'het bollendak'. © Angeliek de Jonge

Waterpret onder het bollendak van Utrecht CS

Plotseling is er vrolijkheid in de hypermoderne stadsomgeving van beton en glas. Kinderen schoppen de schoenen uit en springen op het nieuwe waterelement op het Stationsplein-Oost van Utrecht CS, onder het hoge bollendak. Sinds eind vorige week staan de waterspuiters aan.

Quote

In de spits is het hier zo druk dat iedereen tegen elkaar aan botst. Met dit water is het gezelliger.

Frederique Sonnemans

Het dunne laagje water heeft direct een grote aantrekkingskracht op kinderen. Bijkomend voordeel is de verkoeling in deze zomerperiode met Zuid-Europese temperaturen.

De 3-jarige Jesse uit Maarssen banjert onbekommerd rond. Intussen wordt zijn broek steeds natter. Moeder Fréderique Sonnemans had niet op de waterpret gerekend en ging zonder reservekleren van huis. Geen probleem vandaag, het is toch vakantie.

Ze zijn het vernieuwde Hoog-Catharijne aan het ontdekken en beneden, boven de singel, had Jesse ook met water gespeeld. ,,In de spits is het hier zo druk dat iedereen tegen elkaar aan botst’’, weet Sonnemans. ,,Met dit water is het gezelliger.’’

Aandacht

De 5-jarige Tomas uit Tilburg buigt zover naar voren dat zijn hoofd nat wordt. Daarna spat hij zijn vader nat. Sommige kinderen hebben het zo naar hun zin, dat ze zich niets meer van hun ouders aantrekken. Na een paar keer vruchteloos te hebben geroepen, stapt een vader maar het water in om zijn zoontje te halen.

Er is ook aandacht voor de geschiedenis. Wie goed oplet, ziet een historische plattegrond op de natuurstenen aangebracht. Het is een gravure van de oude stad Utrecht van een paar honderd jaar geleden.

Ook passanten die geen kinderen hebben, strijken bij het waterelement neer. Op de betonnen rand kunnen vermoeide reizigers uitrusten. Houdt wel rekening met het risico op spetters.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht