Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Waterschap vraagt Utrechtse gemeenten ballonnen nog dit najaar te verbieden

Het hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden wil dat alle gemeenten in de Utrechtse regio het oplaten van plastic ballonnen verbieden. Het plastic brengt het waterleven te veel schade toe.

Het liefst ziet het hoogheemraadschap een totaalverbod vóór het vertrek van de plastic walvis, die eind september de Catharijnesingel in Utrecht gaat verlaten. Maar in elk geval wil het hoogheemraadschap dat het oplaten van ballonnen wordt ontmoedigd, zo is te lezen in een brief aan alle Utrechtse gemeenten.

‘Hoe mooi zou het zijn als ook uw gemeente op het uitzwaaimoment van de walvis, dit najaar, een verbod of ontmoedigingsbeleid voor het oplaten van ballonnen heeft vastgesteld?’, vraagt het waterschap zich af. Het uitzwaaimoment van de walvis, ook een symbool voor plastic in het water, is volgens het waterschap een mooi moment om hier aandacht voor te vragen. 

Opgelaten ballonnen eindigen meestal als zwerfafval, stelt het Waterschap. Zowel plastic ballonnen als de afbreekbare soorten zouden een bewezen negatief effect hebben op het waterleven en de waterkwaliteit. Het plastic wordt door vogels en vissen gezien als voedsel en opgegeten.

Ontmoedigen

Al in 2014 nam de Tweede Kamer een motie aan die de regering verzocht gemeenten op te roepen om het oplaten van ballonnen actief te ontmoedigen. Verschillende gemeenten in onze regio hebben ook al een verbod- of ontmoedigingsbeleid voor ballonnen vastgesteld. In de Utrecht, Zeist, Bunnik en Utrechtse Heuvelrug geldt een verbod op het oplaten van ballonnen. In de gemeenten Veenendaal, De Bilt, IJsselstein, Culemborg, Houten en Wijk bij Duurstede geldt een ‘ontmoedigingsbeleid’. Met deze brief spreekt het waterschap de gemeenten aan die nog geen beleid hebben: Nieuwegein, Woudenberg, Rhenen, Stichtse Vecht, Lopik en Vijfheerenlanden. 

Wat als je tóch graag feestelijke aankleding wil voor een viering? Het Waterschap stelt dat er genoeg goede alternatieve voor ballonnen zijn. Neem plantbare confetti (confetti gemaakt van blaadjes of bloemzaadjes), wensvlaggetjes of lampionnen.

Volledig scherm
De walvis gaat de Catharijnesingel eind september verlaten. © Maaike Kooist003

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht