Volledig scherm
De acteurs van Vitaal Dorp Everdingen, begeleiders, Kirsten Robben (links achter) en andere deelnemers aan het Watertheater op Landgoed Everstein. © William Hoogteyling

Watertheater in en over het dorp Everdingen

De Vianense theatermaker Kirsten Robben (25) brengt dit voorjaar de productie Watertheater vanuit verschillende plekken in Everdingen. Rond de tachtig inwoners van het Lekdorp doen mee, ook mensen met een beperking die dagelijks in de lokale winkel en de moestuin te vinden zijn.

Als Kirsten Robben zegt dat haar locatietheater er voor iedereen is, dan bedoelt ze ook echt iedereen, vertelt ze. Het stond daarom meteen vast dat de medewerkers van Winkel & Zo en van de moestuin ook een rol zouden spelen in dit Watertheater. Het Landgoed Everstein, waar de grote moestuin ligt, is een van de vijf locaties van Watertheater waarin naast theater vooral ook muziek, dans en kunst centraal staan. Kirsten Robben is artistiek leider van Link (Lek en Linge) Locatie Theater.

Jeneverdingen

De repetitie in de kas van het Landgoed Everstein is op deze dag in volle gang. Als Kirsten iets tegen Yvette, Gijs, Kevin, Hendrik, Deborah en Pascal wil zeggen, pakt ze een wortel en gebruikt deze als microfoon. Het Watertheater wordt opgevoerd in het licht van het Waterjaar in Vianen. Kirsten reist langs vijf locaties waarmee het publiek kennis kan maken, zoals het Landgoed, het Fort Everdingen en de groepsbunkers langs de Diefdijk. Daar gaat het onder meer over het militaire verleden en het drankgebruik van de in Everdingen gelegerde soldaten, waar de bijnaam ‘Jeneverdingen’ van afkomstig is.

Centraal op alle locaties staan verhalen over water. Kirsten: ,,Water is leuk om te zwemmen en te schaatsen maar ook gevaarlijk. Water is nodig om te sproeien zoals op de moestuin en was een verdediging tegen de vijand eeuwen geleden. Al die facetten van water komen aan bod hier in Everdingen.’' In de kas beelden de acteurs bijvoorbeeld uit hoe een plant groeit als hij besproeid wordt. Ze gaan eerst door de knieën en komen door het water langzaam met de armen wijd tot volle bloei.

Accordeonmuziek

De toneelrepetitie wordt opgeluisterd door accordeonmuziek van Janny: ’Twee emmertjes water halen’ en ‘Ik heb geen bananen’.  Ans speelt de rol van Vrouwe van Everstein met een prei als koninklijke staf in haar hand. De knechten duelleren met elkaar, waarbij de wortels dit keer worden gebruikt als zwaard. ,,Kijk uit, ze zijn scherp’', zegt Kirsten en de toneelspelers storten zich met beleid op de wortelgevechten. Dan roept Kirsten: ,,Terugtrekken!’' Meteen stopt iedereen met vechten en de Vrouwe van Everstein roept met bekakte stem de knechten bij zich om te horen hoe de strijd is verlopen.

Het Watertheater wordt gespeeld op 17, 18, 24 en 25 mei en de start is elke dag bij Fort Everdingen. Kaarten zijn vanaf deze week te bestellen op de site. Vrijwilligers voor achter de schermen kunnen zich hier ook melden. 

www.linklocatietheater.nl

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht