Volledig scherm
De bus van We Gaan Ze Halen vertrok vrijdagochtend uit Utrecht. © Ruud Voest

We Gaan Ze Halen moet bus achterlaten in Duitsland: ‘We gaan vliegtickets crowdfunden’

videoDe actievoerders van We Gaan Ze Halen hebben de bus waarmee ze vluchtelingen wilden ophalen uit Griekenland vannacht achtergelaten in Duitsland. Net over de grens strandde het voertuig met pech. De reis naar Athene wordt nu voortgezet in auto's.

Dat de bus niet meer mee kan rijden is volgens actievoerder Levi van der Beek (26) niet alleen jammer omdat deze symbool staat voor de actie, maar ook omdat er zo minder vluchtelingen mee terug naar Nederland kunnen. Daarom is er een nieuw plan bedacht. Levi: ,,Mochten we toestemming krijgen van de Griekse overheid om de vluchtelingen mee te nemen dan gaan we vliegtickets crowdfunden.”

Oostenrijk

De stoet rijdt inmiddels in Oostenrijk. Het is de bedoeling dat de activisten maandag in Athene aankomen om daar kerstavond te kunnen ‘vieren’ en de vluchtelingen op eerste kerstdag te ontmoeten. In totaal zijn ze volgens de planning zo’n dertig uur onderweg.

De actiegroep We Gaan Ze Halen wil 150 asielzoekers ophalen, die nu zonder perspectief in Griekse vluchtelingenkampen zitten. Er is daar spraken van een humanitaire ramp, zegt de actiegroep. De huisvesting van de kampen zou slecht zijn. De gezondheidszorg laat te wensen over en er is weinig te eten.

Ook los van de logistieke problemen is het de vraag hoe de activisten een groep vluchtelingen langs diverse landsgrenzen willen krijgen. Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) zei eerder deze week dat de asielzoekers worden teruggestuurd naar Griekenland als het ze lukt om hier te komen.

Kijk hier hoe de actiegroep vrijdagochtend vertrok.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht