Joop Moesman aan het werk in zijn atelier
Volledig scherm
PREMIUM
Joop Moesman aan het werk in zijn atelier © Het Utrechts Archief

We kunnen helaas niet naar musea, maar via Facebook kun je bij deze Utrechtse musea toch binnenkijken

Utrechtse musea en instellingen als Het Utrechts Archief zijn tot nader order gesloten voor het publiek. Maar digitaal zijn ze toch een beetje open. Check vooral de Facebookpagina’s en websites van het Centraal Museum en het Universiteitsmuseum: ze zijn meer dan de moeite waard.

Daar loopt artistiek directeur Bart Rutten dan, in z’n uppie langs schilderijen van onder meer Joop Moesman en Salvador Dalí, door de tentoonstellingsruimte van het Centraal Museum. Omdat ook het museum dicht is, laat hij in een kort filmpje op Facebook enkele highlights van De tranen van Eros zien, een onlangs geopende expositie met daarin een hoofdrol voor de Utrechtse surrealist Joop Moesman (1909-1988). Een tentoonstelling over seks, fetisjisme en taboes, thema’s waar deze kunstenaar een grote fascinatie voor had. Op de foto zie je Johannes Hendrikus ‘Joop’ Moesman aan het werk in zijn atelier. De foto, gemaakt in 1974, is in het bezit van Het Utrechts Archief.

,,Het is natuurlijk altijd heel vervelend als je als museum dicht moet’’, zo begint Rutten zijn korte rondleiding. Het museum heeft volgens hem twee jaar ontzettend hard gewerkt om er voor te zorgen dat de schilderijen van Moesman nagenoeg allemaal aanwezig zijn, inclusief een spectaculaire bruikleen uit Spanje van Dalí. Maar ook Rutten weet: de veiligheid van bezoekers en personeel staat voorop, in de hoop dat we dadelijk allemaal weer in goede gezondheid terug kunnen keren in het openbare leven. ,,Blijf veilig, pas goed op elkaar en hopelijk tot snel, ook weer hier in het Centraal Museum’’, besluit de artistiek directeur zijn verhaal.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht