Volledig scherm
Het gebrek aan betaalbare kamers in Utrecht is voor studenten opnieuw reden actie te voeren. © ANP

We Want Woonruimte in actie
tegen dure kamers in Utrecht

Opnieuw voeren studenten in Utrecht actie voor voldoende en betaalbare woonruimte. De actiegroep We Want Woonruimte heeft op Facebook een oproep gedaan om vrijdagmiddag om 15.00 uur te verzamelen voor een vreedzaam protest op het Janskerkhof. De oproep is in het Nederlands en in het Engels.

,,Breng je slaapzak, matje of dekentje mee naar de trappen voor Janskerkhof 3 (een gebouw van de Universiteit Utrecht, red.) voor een vreedzaam protest, om het gebrek aan betaalbare huisvesting in Utrecht onder de aandacht te brengen’’, luidt de tekst op Facebook. De actie heeft de naam Student Housing Action gekregen. 

De organisatie spreekt van een ‘oneindige huisvestingscrisis, die ervoor zorgt dat studenten moeten slapen in tenten, auto’s, dure hostels, op dubieuze banken, en erger’.

Symbolisch

Tijdens het protest worden deze problemen, die spelen voor Nederlandse en internationale studenten, onder de aandacht gebracht. Hoewel gevraagd wordt slaapzakken mee te brengen is het niet de bedoeling dat de actie de hele nacht zal duren. Als eindtijd staat 17 uur genoemd. ,,Nee, de slaapzakken zijn symbolisch bedoeld'', zegt Laurien Meijer van We Want Woonruimte. ,,Het is vooral een signaal naar de universiteit en de gemeente dat als er niets aan het probleem gedaan wordt, we op straat moeten slapen.''

We Want Woonruimte bestaat uit Utrechtse studenten, maar Meijer hoopt dat de actiegroep ook draagvlak krijgt in andere studentensteden. ,,We hopen op een landelijke beweging.''

Pop-upcamping

Het is niet voor het eerst dat studenten protesteren tegen het gebrek aan woonruimte en de hoge prijzen. In september hielden enkele studentenorganisaties met een pop-upcamping op De Uithof een actie tegen de slechte huisvesting voor internationale studenten.

Eerder deze week meldde studentenbond Vidius dat het kamertekort in Utrecht almaar groter wordt. ‘De woningmarkt komt de komende jaren nog verder onder druk te staan’, stelde Vidius als reactie op de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2017, die maandag verscheen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht