Volledig scherm
De winkel van Kees Smit Tuinmeubelen © Emiel Muijderman DTCT

Website zorgt voor trammelant in tuinmeubelland

Jarenlang konden ze als goede collega’s met elkaar overweg. Nu staan tuinmeubelwinkels Van der Garde uit Veenendaal en Kees Smit met winkels in Amersfoort en Almelo gisteren tegenover elkaar in de rechtszaal. De inzet: het al dan niet illegaal kopiëren van websites.

Volgens Kees Smit zou Van der Garde de site van zijn bedrijf hebben nageaapt. Van een logo met dezelfde look en feel tot website en -shop. Onredelijke en ontoelaatbare concurrentieactiviteiten, noemt Smits advocaat Nooijen dat.

Die digitale etalage is een paradepaardje van Kees Smit. De webshop is in april nog genomineerd voor de Dutch Interactive Award, een prestigieuze eer. Met die nominatie zit Smit in het selecte gezelschap van het Rijksmuseum, de Hema en Jumbo. Vernieuwend en uniek, prijst de raadsman.

Volledig scherm
De logo's van beide bedrijven. © Van der Garde/Kees Smit

Auteursrecht

Hij noemt het ontwerp voor de internet-uitingen van Kees Smit zo oorspronkelijk, dat er auteursrecht op rust. En dat zou concurrent Van der Garde met voeten treden. ,,Ze hebben doelbewust aangeklampt bij de webshop.'' Dat moet subiet ophóuden, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag tot een maximum van 500.000 euro.

Advocaat Theo Stockmann houdt namens Van der Garde Buitenleven een verhaal dat haaks op dat van de eisende partij staat. Volgens hem heeft Kees Smit juist de website van Van der Garde gekopieerd. Waar de keten uit Veenendaal al in 2013 de huiskleuren groen en wit koos op haar site, prees Kees Smit de loungesets destijds in hemelblauw aan. ,,Kees Smit is heel veel veranderd en steeds meer naar Van der Garde toegetrokken'', aldus deze raadsman. Volgens hem lijken websites tegenwoordig veel meer op elkaar.

Stockmann betwijfelt of er auteursrecht op deze website rust. ,,Dan moet het gaan om creatieve en originele vormgeving. Daar is hier geen sprake van.’’

Volledig scherm
De website van Van der Garde... © Van der Garde
Volledig scherm
...en die van Kees Smit. © Kees Smit

Het lukte rechter Hidma niet om de partijen om tafel te krijgen. Hij wijst binnenkort vonnis.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht