Volledig scherm
Weduwe de Heus in haar achterkamertje op Kanaleneiland. © Shody Careman

Weduwe woont in kamertje na dood mishandelde man

UtrechtHij zou met zijn vrouw naar Veendam verhuizen voor een goede oude dag, maar Frans de Heus haalde dat niet. Hij werd zomaar mishandeld en herstelde niet meer. Weduwe Ingrid (62) bijt nu op een houtje.

Ingrid de Heus vindt dat erg onrechtvaardig. Toen ze vorige week van haar advocaat te horen kreeg dat er weinig kans is op enige financiële compensatie voor het aangedane leed, besloot ze haar verhaal te vertellen aan het AD Utrecht Nieuwsblad.

Keerpunt
Het leven keerde zich in 2010 tegen Ingrid en Frans de Heus uit Utrecht, toen een verwarde man uit Litouwen op het treinstation van Zuidbroek, vlakbij Veendam, op Frans insloeg met een houten balk. Frans was net bij hun nieuwe huisje geweest om daar wat te klussen.

Wat volgde was een lang traject van revalidatie in huize Rosendael in Utrecht, waarna Frans in 2012 toch nog overleed. Hij had al een zwak hart en nooit is vast komen te staan wat nu exact zijn dood veroorzaakte. In elk geval was niet vast te stellen dat de klappen er iets mee te maken hadden.

Koud
De 37-jarige dader verdween voor 12 jaar in de cel. Weduwe Ingrid (62) voelt zich eveneens gevangen. Ze bivakkeert in een achterkamertje van een flat van een vriend in Kanaleneiland. Er is nauwelijks ruimte en het is er koud.

'Er is niet genoeg geld om de hele dag te stoken, dus ga ik in mijn vrije uren maar bij de Ikea zitten en lees er een boek. Ik heb zo'n lidmaatschapskaart, dan is de koffie gratis.'

Geld ging naar verzorging
In de 21 maanden dat haar man nog leefde na de klappen op het station, raakte het zuur gespaarde geld van het echtpaar langzaam maar zeker op. Het verzorgingshuis kostte geld, de serviceflat die de woningbouwvereniging in Utrecht met urgentie aanbood, moest betaald worden en ook de hypotheek op het nieuwe huis in Veendam liep door.

Ingrid probeerde het huis wel te verkopen, maar dat lukte pas onlangs én met dik 50.000 euro verlies. Met haar schamele loon is ze nu een afbetalingsregeling voor haar schulden aangegaan en koos ze voor het slaapkamertje bij de vriend van haar man.

Geen schadevergoeding
Bij de dader was geen geld te halen als schadevergoeding tijdens de rechtszaak. Kort daarna werd er een wet aangenomen waarin is geregeld dat het rijk zulke schade voorschiet als de dader niet kan betalen. Ingrid de Heus probeerde daarvoor in aanmerking te komen, maar haar advocaat liet deze week weten dat zo'n claim niet kansrijk is, omdat niet is vast te stellen dat haar man overleed door de mishandeling.

'Dit overkomt meer mensen en dat vind ik zeer onrechtvaardig. Ik ken een man in de straat bij wie een pistool tegen zijn hoofd is gezet. Die was daardoor compleet van slag en kon zijn werk niet meer doen. Hij moest samen met zijn vrouw zijn huis uit. Zoiets mag toch niet gebeuren?'

Slachtoffer
'Ik wil mijn hand ook niet ophouden bij de bijstand, maar omdat ik niet veel verdien, wil ik wat startkapitaal als ik straks met mijn pensioen weer een eigen huisje kan hebben. Is dat nu zoveel gevraagd? Ik ben een groter slachtoffer dan de crimineel. Die komt straks weer vrij, terwijl ik er tot mijn dood aan vast zit. Dat klopt niet.'

un.reageren@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht