Weer brand in restaurant Vroeg in Bunnik: flinke schade aan bakkerij

videoIn restaurant Vroeg aan de Achterdijk in Bunnik is vanmiddag een grote brand ontstaan. Vermoedelijk ontstond deze in de afzuiginstallatie van de bakkerij. Vier uur nadat het sein brand meester werd gegeven, laaide het vuur weer op: de brandweer is op dit moment opnieuw aan het blussen.

De brand ontstond vlak voor het middaguur en ontwikkelde zich snel. Liselotte Mackloet, woordvoerster van de Veiligheidsregio Utrecht, spreekt van een ‘flinke uitslaande brand’, waarbij vlammen van vier meter uit het dak kwamen. 

Er werd gevreesd dat het rieten dak van het restaurant, dat aan de bakkerij vast zit, vlam zou vatten. Daarom waren er al vroeg rietdekspecialisten aanwezig, om de brandweer te adviseren. De brandweer schaalde groot op; korpsen uit onder andere Leusden en Zeist schoten te hulp met een een ‘12-kub’er’, een wagen waarin 12.000 liter water zit. De provinciale weg N411 werd afgezet en het verkeer werd omgeleid. De rookontwikkeling werd goed in de gaten gehouden vanwege een festival dat vlakbij plaatsvond en de marathon, die in Utrecht gelopen werd. 

Wéér brand na geven sein ‘brand meester’

Volledig scherm
De vlammen slaan uit het dak van de bakkerij. © Koen Laureij

Even na 14. 00 uur werd het sein brand meester gegeven en kon de weg weer open. Persvoorlichter Mackloet van Veiligheidsregio Utrecht: „Er zijn geen gewonden gevallen en niemand heeft rook ingeademd. Ook kon worden voorkomen dat de brand oversloeg naar het naastliggende pand. Voor zover we nu kunnen zien heeft dit deel ook geen schade opgelopen. De bakkerij waar de brand ontstond wel: we gaan uit van flinke schade, zowel door het vuur, als de rook en de grote hoeveelheid bluswater. De muren staan nog overeind, maar dat is het dan ook.”

Vier uur nadat het sein brand meester werd gegeven laaide het vuur opnieuw op. Mackloet: „Een brandweereenheid was gebleven om na te blussen. Even nadat zij vertrokken waren ontstond er opnieuw brand in de nasmeulende resten. Het is een kleine brand, niet zo’n grote als vandaag.” 

Volledig scherm
De brandweer is aanwezig om de brand te blussen. © Koen Laureij Fotografie & Film

Op het moment van de brand werd er Moederdag gevierd in het restaurant. Roger Kremers uit Houten was er met zijn vrouw en twee zoons voor de Moederdaglunch toen hij vuur zag in de keuken. „Ik zag rook en vuur uit de afzuiginstallatie komen en waarschuwde het personeel. Zij ondernamen meteen actie. We werden, samen met nog zo’n 25 aanwezigen, naar buiten geleid. We kregen te horen dat er een compensatie geregeld zou worden. Bewonderingswaardig en gastvrij, dat ze daar op dat moment mee bezig waren!”

Voor Lumen (7), één van de zoontjes van Kremers, is het een Moederdag die hij niet snel zal vergeten: „Het was wel spannend. Mijn papa zag het vuur als eerste. Het was wel jammer dat de warme chocolademelk die ik besteld had koud werd toen we buiten stonden.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht