D66-wethouder Klaas Verschuure kreeg een storm van kritiek over zich heen nadat hij de Primark in Hoog Catharijne had geopend.
Volledig scherm
D66-wethouder Klaas Verschuure kreeg een storm van kritiek over zich heen nadat hij de Primark in Hoog Catharijne had geopend. © Foto Ruud Voest

Weer discussie over omstreden Primark in Utrecht: dit keer over móeten solliciteren

GroenLinks-wethouder Linda Voortman (werk en inkomen) vindt het geen verkeerde zaak dat de gemeente Utrecht mensen in de bijstand werft en selecteert om te werken bij Primark. Volgens de wethouder, die daarover kritische vragen kreeg van de PvdA en de PvdD, heeft de winkel prima arbeidsvoorwaarden.

De twee partijen verbaasden zich over een wervingsactie van de gemeente via een folder en een brief, omdat Primark volgens hen vooral bekendstaat als een bedrijf van ‘wegwerpartikelen, het schenden van mensenrechten en het schaden van het milieu in het productieproces en onzekere contracten met lage lonen’.

Maar volgens Voortman zijn de arbeidsvoorwaarden prima, onder meer omdat er flexibele dagdeelcontracten worden aangeboden, er mogelijkheden zijn op een vast contract en de Primark volgens haar goed loon betaalt.

Morele bezwaren 

Voortman gaf wel aan dat het dreigen met het korten van de uitkering als iemand niet naar een bijeenkomst zou komen, zoals in de gemeentelijke brief gebeurde, niet de bedoeling is. Ook moet er volgens haar ruimte zijn voor (morele) bezwaren van mensen om bij deze winkel te werken. ,,We kunnen dan met de persoon in kwestie in gesprek gaan over wat hij of zij dan wel graag zou willen doen.’’

Het is de tweede keer in korte tijd dat er vragen uit de gemeenteraad komen over de kledingwinkel. Wethouder Klaas Verschuure (economische zaken) kreeg een storm van kritiek over zich heen nadat hij op 8 mei de Primark in Hoog Catharijne had geopend. Volgens de PvdA, de PvdD en GroenLinks heeft een wethouder bij een winkel met ‘zo'n discutabele reputatie’ helemaal niets te zoeken.

Toch lijkt de wethouder hier geen spijt van te hebben. In de beantwoording van schriftelijke vragen van deze drie partijen schrijft Verschuure dat er verschillende overwegingen zijn om al dan niet een winkel te openen. Volgens hem wordt onder meer gekeken naar of het bijdraagt aan (nieuwe) werkgelegenheid, de versterking van de lokale economie evenals het imago van Utrecht als aantrekkelijke winkelstad.

Volgens Verschuure is de opening van de Primark ‘positief bevonden’ op werkgelegenheid en het versterken van de lokale economie.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht