Volledig scherm
De ouderen lieten in de gemeenteraad duidelijk weten niet weg te willen © Angeliek de Jonge

Weer excuses Careyn om dubbele verhuizing ouderen

De jonge bewoners van zorgcentrum Tuindorp-Oost in Utrecht moeten uiterlijk 17 december zijn verhuisd. Eind september moet duidelijk zijn hoe de verhuizing van de ouderen gaat verlopen.

Dat bleek maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst over de omstreden verhuizing in het zorgcentrum van Careyn. Voor de tweede keer in drie weken werden bewoners en hun familieleden bijgepraat over de verhuis- en nieuwbouwplannen. In het huis, waar veertig oude mensen en negentig jongeren wonen, ontstond de afgelopen tijd onrust. De vaak hoogbejaarde mensen moeten de komende tijdtwee keer verhuizen. 

Afgelopen zaterdag ontvingen de negentig jonge bewoners per aangetekende brief de mededeling dat ze uiterlijk 17 december moeten zijn vertrokken. Het ‘strippen’ van de hoogbouw, voorafgaand aan de sloop, begint in januari 2019.

Communicatie

Een van de aanwezigen tijdens de informatiebijeenkomst was Guido van de Logt, die lid is van de Raad van Bestuur. Volgens de bewoners is hij in twee jaar tijd de zesde Careyn-manager die zich met Tuindorp-Oost bemoeit. De laatste vóór van de Logt was Jacqueline Scheidsbach. Zij bood op 30 juli excuses aan voor de overhaast gepresenteerde verhuisplannen en beloofde op een bewonersbijeenkomst veel werk te maken van goede communicatie. Op 6 augustus vertrok ze met stille trom. Voorafgaand aan de voorlichtingsavond zei Van de Logt hierover: ,,Het was haar keuze en communicatiestrategie om haar aanstaande vertrek tegenover de bewoners te verzwijgen. Ik heb daar geen mening over.’’ Ook van de Logt bood maandag meerdere keren excuses aan; voor de slechte communicatie en onjuiste informatieverstrekking.

Voorbeeldproject 

Met het vertrek van de jongeren en de verhuizing van de ouderen komt een eind aan een uniek project. Jong en oud woonden sinds begin 2016 samen in het grote huis, gebouwd in 1968. De eenzaamheid werd doorbroken, de jongeren leerden van de senioren. Over het project Tuindorp-Oost werd een documentaire gemaakt. Careyn-topman van de Logt gaf maandagavond toe dat dit een voorbeeldproject kan zijn.

De jonge bewoners hebben zich verenigd in de groep ‘Tegen de onverschilligheid’. Ze kondigden gisteren aan het ministerie van VWS en de Inspectie Gezondheidszorg te informeren over de crisis in Tuindorp-Oost. Woordvoerder Wouter Smink: ,,Door de voortdurende wisselingen van managers ontstaan continuïteitsproblemen. En er is geen enkel overleg met de ouderen. Alles wordt over hun hoofden bepaald.’’ Zorgorganisatie Careyn, dat een omzet heeft van 340 miljoen euro, staat sinds 2016 onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg.

Weinig vernomen

Anneke Hiemstra, voorzitter van de Careyn-cliëntenraad, gaf maandagavond toe dat bewoners en familieleden weinig van de cliëntenraad hebben vernomen. De Cliëntenraad stemde in met de verhuisplannen.

Tijdens de bijeenkomst werd ook bekend dat zorgorganisatie Careyn projectontwikkelaar Zenzo dit voorjaar korting op de grondprijs onder verzorgingshuis Tuindorp-Oost heeft gegeven. Careyn vroeg 3,5 miljoen euro. De grond is uiteindelijk verkocht, na overleg met de afdeling grondzaken van de gemeente, voor 1,36 miljoen euro. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht