Het gewraakte voorrangsplein ter hoogte van de Constant Erzeijstraat.
Volledig scherm
Het gewraakte voorrangsplein ter hoogte van de Constant Erzeijstraat. © Angeliek de Jonge

Wéér gaat de drukke ’t Goylaan op de schop. Kosten: 1,2 miljoen

De gemeente Utrecht trekt 1,2 miljoen euro uit om de drukke en gevaarlijke stadsboulevard in de wijk Hoograven aan te pakken. Een andere keuze is er volgens de gemeenteraad niet.

De ’t Goylaan, die Hoograven in tweeën splitst, werd in 2017 omgevormd tot een stadsboulevard, met minder ruimte voor auto’s en meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Al kort na de herinrichting sloegen bewoners alarm. Het was onveranderd druk op de weg en het aantal (bijna) ongelukken nam toe. Grootste ergernis was het nieuwe voorrangsplein ter hoogte van de Constant Erzeijstraat.

De gemeente was aanvankelijk niet overtuigd van de problemen en stelde dat de stadsboulevard ‘nog even wennen was’. Een paar verkeersonderzoeken verder is voor wethouder Van Hooijdonk (GroenLinks) duidelijk dat er maatregelen nodig zijn. ,,Het heeft even geduurd’’, merkte CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren fijntjes op.

Brommerdrempels

De belangrijkste aanpassing in het nieuwe ontwerp is dat het verkeersplein wordt verlengd, waardoor het duidelijker moet worden dat het verkeer op de stadsboulevard voorrang heeft. Een opvallende maatregel is ook de aanleg van drempels in het fietspad langs de ’t Goylaan, om brommers en snelle fietsen af te remmen.

Helemaal gerust op de toekomst was de gemeenteraad vanochtend niet. SP’er Tim Schipper waarschuwde in een vergadering van de commissie Stad en ruimte dat het ‘geen abc’tje is’ dat de ’t Goylaan met de aanpassingen veiliger wordt. ,,Voor het huidige verkeersplein is ook onderzoek gedaan, toch loopt in de spits alles vol.’’

Doodzonde

VVD en SP namen wethouder Van Hooijdonk onder vuur over de proef met het uitzetten van verkeerslichten op de ’t Goylaan ter hoogte van de Linschotensingel. Volgens beide oppositiepartijen heeft ze hiervoor geld uitgegeven zonder toestemming van de gemeenteraad. Een doodzonde in de politiek. Van Hooijdonk erkende dat ze ‘slordig had gecommuniceerd’. ,,Daar baal ik van.’’ 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht