Weer of geen weer, bij Mooi Weer Op Straat gaat het dak eraf op de Neude

Wat vier jaar geleden begon als een grote grap heeft ertoe geleid dat de Utrechtse studenten van de band Mooi Weer Op Straat (MWOS) vanavond, voor het tweede jaar op rij, Koningsnacht voor duizenden mensen afsluiten op De Neude.

Quote

Het wordt echt weer een bende vanavond

Accordeonist Twan

Twan Kuijper (accordeon, 24), Jorik de Heij (saxofoon, 23), Sam Haug (cajón, 22) en Kasper van Dijk (gitaar, 25) nemen de setlist voor vanavond nog een keer door. Ze repeteren in het gebouw van het Conservatorium op de Mariaplaats, waar ze alle vier de opleiding Docent Muziek volgen. Het publiek wordt vanavond getrakteerd op akoestische vertolkingen van bekende nummers als Alors on danse van Stromae, Hey brother van Avicii en Sexy als ik dans van Nielson, om maar wat te noemen.

Dansen met poncho's en paraplu's

Volledig scherm
Muziekband Mooi Weer op Straat oefent voor Koningsnacht © Foto Ruud Voest

,,Het wordt echt weer een bende vanavond", roept accordeonist Twan triomfantelijk als de laatste noot van een van de feestnummers heeft geklonken. Weer, ja. Want vorig jaar speelde MWOS De Neude ook al helemaal plat op Koningsnacht én -dag. De naam 'Mooi Weer' ten spijt, het kwam die nacht met bakken uit de lucht. ,,Maar het publiek was massaal toegestroomd en we hebben er toen een kneiterhard feest van gemaakt. Iedereen danste met poncho's en paraplu's", blikt cajónspeler Sam terug. ,,Het mooiste optreden ooit. Een grote eer om als Utrechtse band op De Neude te mogen spelen tijdens Koningsnacht en -dag. Een thuiswedstrijd", voegt Twan toe.

Zoals de naam al doet vermoeden, begon dit kwartet als straatband. Het was de voorzomer van 2013 en de vier Utrechtse studenten hadden geld nodig voor hun vakantie. ,,We hadden geen cent te makken, dus kwamen wij op het idee om op straat te gaan spelen. Het was eigenlijk een grote grap", vertelt Twan. Niet zonder succes. Al tijdens hun eerste straatoptreden in de binnenstad vroegen passanten om een kaartje. ,,Wij bluften dat we voor twee uur aan repertoire hadden. Dus mochten we een paar weken later op hun bruiloft spelen", vertelt Twan. ,,Maar toen moesten we vol aan de bak, want we hadden maar drie nummers", lacht Sam. De vakantie ging overigens naar Spanje die zomer, zo hard liepen de mannen binnen met hun straatoptredens.

Professioneel tentafbrekers

Inmiddels heeft de feestband wel meer dan twee uur aan muziek in het repertoire. Daarmee wonnen ze in 2015 de titel van UIT-band, speelden ze meerdere malen op Oerol en zijn ze zelfs in dienst van de NS om bij openingen en dergelijke evenementen de boel op te leuken. Ook Sinterklaas kon afgelopen december op een feestelijke aankomst in Utrecht rekenen met MWOS als welkomstcomité. Maar Utrechters kunnen ze ook nog geregeld op straat tegenkomen.

Quote

Bij ons gaat altijd het dak eraf

Accordeonist Twan

Hoe de heren zelf hun verschijning op het podium omschrijven? ,,Wij zijn professioneel tentafbrekers. Bij ons gaat altijd het dak eraf. En het leuke is dat wanneer ik met die accordeon aan kom zetten, mensen niet weten wat ze ervan moeten verwachten", aldus Twan. ,,En Jorik trekt natuurlijk veel aandacht met zijn saxofoonsolo's. Een echte swaggerbaas", zegt Sam. Jorik hoort het niet, hij zit even verderop nog te oefenen met bassist Chesron Sminia, die voor de gelegenheid meedoet met MWOS. 

Vanavond, van 22.45 tot 01.00 uur, breken de mannen van Mooi Weer Op Straat De Neude af. Een dag later op Koningsdag bouwen zij weer op om het afbreken weer dunnetjes over te doen, van 16.00 tot 18.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht